Pregovori o dvojnom državljanstvu u ćorsokokaku

Neizvesno potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, pišu podgorički mediji. Srbija treba da napravi ustupak, navodi pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Svetozar Đurović. Srbija ne može zbog sporazuma da menja svoj zakon, poručuju iz srpskog MUP-a.

Pregovori o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije su u ćorsokaku, stavovi obe strane su promenjeni i neizvesno je da li će dve države potpisati sporazum, pišu podgorički mediji.

Rok za odgovor Srbije na najnoviji predlog Crne Gore je poslednji dan januara, a od poslednjeg sastanka dve delegacije u novembru prošle godine, Ministrastvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nije se zvanično obraćalo crnogorskim kolegama.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Svetozar Đurović rekao je podgoričkim "Vijestima" da je Vlada, na kraju prošle godine, dostavila novi predlog Srbiji u kome nije odustala od zahteva da Srbija, nakon potpisivanja Ugovora o dvojnom državljanstvu, ne prima u svoje državljanstvo građane Crne Gore koji nemaju otpust iz crnogorskog državljanstva.

Iz Biroa za odnose sa medijima srpskog MUP-a saopšteno je da je to za Srbiju neprihvatljivo.

"Srbija ne može zbog sporazuma sa Crnom Gorom da menja svoj Zakon o državljanstvu koji daje pravo svim pripadnicima srpskog naroda, kao i pripadnicima drugih naroda ili etničkih zajednica na teritoriji Srbije, da dobiju državljanstvo te zemlje, a da pri tom ne moraju da
se odreknu svog državljanstva, recimo američkog, francuskog", saopšteno je listu "Vijesti" iz Biroa srpskog MUP-a.

U Birou tvrde da se novim predlogom crnogorske vlade dvojno državljanstvo priznaje svim građanima koji su ga stekli do 22. oktobra 2008. godine, a ne do dana potpisivanja Ugovora, kako je to u novembru bilo dogovoreno.

Đurović, međutim, tvrdi da je to ustupak koji je Crna Gora napravila jer je umesto prvog zahteva koji je bio da se dvojno državljanstvo prizna licima koja su imala dvojno državljanstvo 3. juna 2006. godine, prihvatili predlog da to bude do 22. oktobra 2008. godine.

Crna Gora, kako je dodao, popustila je i u delu koji se odnosi na broj lica koja mogu dobiti dvojno državljanstvo i sad ih je više.

"Sad je na Srbiji da napravi ustupak", rekao je Đurović.

Pomoćnik ministra je naveo da od srpske delegacije očekuje makar dva ustupka - da se razmene podaci o osobama koja će steći dvojno državljanstvo i da Srbija prihvati da u ugovor uđe da ubuduće neće primati u srpsko državljanstvo državljane Crne Gore koji žive u Crnoj Gori
bez potvrde da su se odrekli crnogorskog državljanstva.

"Mi ćemo ih čekati do 31. januara i, ako je to za njih neprihvatljivo, tada ćemo konstatovati ima li dogovora ili nema", rekao je Đurović i dodao da ne mogu čekati u nedogled.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović rekao je sinoć da Srbija iz nekog razloga prolongira potpisivanje ugovora.

Kalamperović je rekao da kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane neće dobiti crnogorsko državljanstvo.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da su osim Dragana Džajića crnogorsko državljanstvo dobili srpski glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić, pevačica Merima Njegomir i fudbaler Danilo Popivoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво