Afera "Prva banka" - kriminal u vlasti Crne Gore

Odluka crnogorske vlade o kreditiranju "Prve banke" "jedna u seriji ozbiljnih indicija da Crna Gora u vlasti ima organizovani kriminal", kaže profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Milan Popović.

Profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Milan Popović ocenio je da odluka vlade o kreditiranju crnogorske "Prve banke", čiji je većinski vlasnik premijerov brat, jeste "jedna u seriji ozbiljnih indicija da Crna Gora ima organizovani kriminal u vlasti".

"Čitava afera sa "Prvom bankom" i gromoglasno ćutanje institucija oko te afere je samo jedna u seriji ozbiljnih indicija da Crna Gora nema problem sa konekcijom između organizovanog kriminala i vlasti već da ima organizovani kriminal u vlasti", rekao je Popović podgoričkom radiju "Antena M".

Crnogorska vlada odobrila je ranije 44 miliona evra vredan kredit banci u kojoj je premijer jedan od akcionara, a kontroliše je njegov brat Aco Đukanović, koji ima više od 44 odsto akcija.

Premijer Milo Đukanović je odbacio ocene da je reč o konfliktu interesa, a odluku o dodeli kredita obrazložio "potrebom očuvanja stabilnosti bankarskog sektora".

Profesor Milan Popović, međutim, smatra da je crnogorski premijer "preko zarobljenih institucija, sprečio donošenje kvalitetnog zakona o sprečavanju konflikta interesa, zakona koji bi smetao njegovim parama i njegovoj moći".

Popović koji je premijera Mila Đukanovića nazvao "carom tajkuna Crne Gore", smatra da će "samo promena vlasti omogućiti donošenje retroaktivnog Zakona o sprečavanju sukoba interesa".

Promena vlasti po "revolucionarnom modelu"

Govoreći o mogućnosti promene vlasti na izborima naredne godine, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici se saglasio sa ocenama pojedinih analitičara da je "malo verovatna da će se demokratska smena vlasti" desiti na tim izborima.

"Glavni razlog za to je siromaštvo, ucenjenost velikog dela populacije, zloupotreba vlasti od strane vladajuće Demokratske partije socijalista i greške opozicije", naveo je Popović.

Profesor pravnog fakulteta predviđa da će se u Crnoj Gori u narednih nekoliko godina desiti promena vlasti po "revolucionarnom modelu" i ocenjuje da su "brojni simptomi koji ukazuju na slabljenje ultramonopolističke vlasti, koja
je sada u fazi da jede samu sebe unutrašnjim sukobima između klanova".

"Kao što je Miloševićev režim u Srbiji pao u trenutku kada je izgledalo da je nedodirljiv, nešto slično će se desiti i u Crnoj Gori, jer je ovaj režim iscrpio svoje snage", zaključio je Popović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво