Srbija pozdravlja vraćanje prava "izbrisanim"

Najava Slovenije o konačnom vraćanju prava za oko 30.000 građana, uglavnom srpskog porekla, veoma dobra i optimistička, smatra državni sekretar za dijasporu Miodrag Jakšić.

Državni sekretar za dijasporu Miodrag Jakšić ocenio je kao veoma dobru i optimističku izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora slovenačkog parlamenta Ive Vajgla da će "izbrisana lica" dobiti dokumente i biti obeštećena.

"Reč je o oko 30.000 ljudi, mahom Srba, koji su februara 1992. godine izbrisani iz državnih registara, čime su na nezakonit način formalno prestali da postoje", rekao je Jakšić.

Jakšić je podsetio da su "izbrisani" osobe koje su imale prijavljen stalni boravak u Sloveniji i državljanstvo neke druge republike SFRJ, a kojima su oduzeta sva prava jer u predviđenom roku nisu predali zahtev za slovenačko državljanstvo.

Ustavni sud Slovenije je 2000. godine presudio da je odluka doneta neustavno i da tim građanima prava treba vratiti što do danas nije potpuno ostvareno.

"Prethodnih godina smo uz saradnju sa našom dijasporom u Sloveniji u cilju rešavanja problema "izbrisanih" imali niz aktivnosti i inicijativa prema slovenačkoj državi i evropskim pravosudnim organima", naveo je Jakšić.

Jakšić je izrazio nadu da će konačno u skladu sa odlukama Ustavnog suda Slovenije i preporukama evropskih institucija "izbrisani" ponovo dobiti sva građanaska prava, čime će se ubrazati i poboljšati saradnja Srbije i Slovenije i u svim drugim oblastima.

Vajgl je juče u Begradu izjavio da će biti ubrzani pregovori o zaključivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Srbijom i da će takozvana "izbrisana lica" dobiti dokumenta i biti obeštećena.

Vajgl je u razgovoru sa predsednikom Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem rekao da je "nova slovenačka vlada više okrenuta saradnji sa zemljama regiona, a posebno sa Srbijom".

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. dec 2008, 15:20) - davor [neregistrovani]

uskraceno pravo

To sto ta drzava radi je sramota, ja sam jedan od onih koji je te 1992 godine izbrisan, uskrcena su mi sva prava.

O svoim uskracenim pravima sam se interesovao i zvao par puta ambasadu Slovenije u Beogradu ali sam naisao na grube i uvredljive odgovore.

Trenutno ne znam sta da radim i kako da ostvatim svoja prava ako neko moze da mi pomogne ostavicu
e-mail> davorks@loveserbia.com

(četvrtak, 11. dec 2008, 16:31) - ljubo britva [neregistrovani]

Izbrisani

Dal nece to jos 15 god da traje ?Sramota za jednu u medjuvremenu,uglednu clanicu EU! Licemerje je to!!