Vučić u Hrvatskoj

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je delegacija naprednjaka razgovarala sa Srbima u dalmatinskoj Zagori, kninskoj Krajini i Lici, o tome šta bi Srbija mogla da učini, kako bi se ekonomski, kulturni i svi drugi problemi naših sunarodnika u Hrvatskoj ubrzano rešavali.

Delagacija Srpske napredne stranke koju predvodi zamenik predsednika te partije Aleksandar Vučić je u dvodnevnoj poseti srpskim selima u Hrvatskoj.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je cilj posete da pokrenu pitanje boljeg života i da obnove interesovanje države Srbije za sunarodnike u Hrvatskoj.

Najčešći problemi Srba u Hrvatskoj, kako je rekao Vučić, za koje tamošnje vlasti nemaju razumevanje "odnose se na povratak, školovanje dece, obnovu pravoslavnih crkava, ali i na najosnovnije potrebe za vodom i strujom u srpskim selima". 

Za delegaciju SNS-a nisu izostala ni provokativna pitanja hrvatskih novinara o Oluji i kontratužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Delegaciju naprednjaka i nekolicinu beogradskih novinara koji prate posetu, na graničnom prelazu Batrovci dočekala je hrvatska policija, koja ih je dopratila do Smokovića. U tom srpskom selu, koje je okruženo sa tri hrvatska sela, naprednjake je dočekalo desetak meštana.

Meštani su naglasili da nema međunacionalnih incidenata, da ih niko ne provocira, ali da nemaju posla i da im hrvatska država ne pomaže.

"Živimo od penzije od 2.000 kuna što je oko 275 evra, obrađujemo vrt, bar kad bismo imali traktor i da nam bar doktor dođe. Nemamo ni prodavnicu, nema ni crkve", požalio se novinarima i Vučiću Vlado Pavić, obraćajući se pored ruševina pravoslavne crkve.

U selu živi 56 ljudi

Prema popisu iz 1991. godine, u Smokoviću je bilo 340 kuća u kojima je živelo 1.400 stanovnika. Velika većina kuća je srušena posle akcije hrvatske vojske Oluja 1995. godine.

U selu sada živi 56 ljudi, od kojih je nekolicina mlađa od 50 godina. Oni su se vratili iz izbeglištva iz Kovina, Pančeva i Novih Banovaca.

Aleksandar Vučić rekao je da u posetu Srbima u Hrvatsku nije došao da bi "bilo koga huškao" i da je cilj posete da se posle 13 godina vrati interesovanje države Srbije za sunarodnike u Hrvatskoj.

Meštani traže bar traktor

Meštani su rekli da bi bilo dobro da dobiju barem traktor i dve freze. Na pitanje hrvatskih novinara da li mu je intimno žao što je taj deo Hrvatske oslobođen, Vučić je odgovorio:"Pogledajte ove srušne kuće, pa ćete videti kako je oslobođen".

"Nije Srbija srušila ove kuće, nego Hrvatska i nije Srbija proterala ove ljude, nego Hrvatska", rekao je Vučić.

Upitan o zločinima srpskih jedinica u mestu Škabrnja, takođe u blizi Zadra, Vučić je odgovorio da "nije čuo za taj zločin", ali da osuđuje sve zločine i da nijedan ne opravdava.

Aleksanadar Vučić je istakao da su prijateljski odnosa Srbije i Hrvatske poslednjih godina zavisili od Hrvatske i dodao da priznavanje Kosova i tužba pred Međunarodnim sudom pravde nisu bili prijateljski potezi.

Poseta se nastavlja obilaskom Benkovca, Kistanja, manasatira Krka, Knina i Gračca.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво