Mesić ponovo napao Dodika

Premijeru RS Miloradu Dodiku bi odgovaralo "stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizovao Hrvate", ocenio predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Dodik: Poštujem Dejton.

Povodom ocene premijera BiH Milorada Dodika da su "Hrvati u BiH marginalizovani", predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, u razgovoru za "Danas" rekao je da bi premijeru RS "odgovaralo stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizovao Hrvate u nekom malom entitetu".

Prema njegovom mišljenju, Dodik ne smatra BiH konstantom, nego konstantom smatra Republiku Srpsku, kao što ne smatra Sarajevo glavnim gradom.

Šef hrvatske države je rekao da je "paradoksalno da se na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu sudi vođama bosanskih Srba za zločine i za stvaranje Republike Srpske koja je stvorena etničkim čišćenjem, a da u isto vreme Dodik nastavlja njihovu politiku u RS".

"Međunarodna zajednica je dužna da preko svojih predstavnika zaustaviti svakoga ko vodi politiku koja razbija BiH", ocenio je Mesić i dodao da BiH mora ostati jedinstvena, zbog regiona, ali i zbog Evrope.

"U tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz BiH je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi i udaljava je od evroatlantskih integracija", smatra Mesić.

Ravnopravan položaj tri naroda

Na pitanje šta će učiniti kako bi doprineo rešavanju krize u Bosni, Mesić je naveo da se od 1990. godine zalaže za celovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda imati ravnopravan položaj i da će nastaviti da se zalaže za to.

Hrvatski predsednik, međutim, nije mogao da kaže kolika je odgovornost člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića za nastanak trenutne krize.

"Teško mi je za bilo koga utvrđivati konkretnu odgovornost pa i za Harisa Silajdžića. Ipak, moram reći, da se on uvek izjašnjavao za celovitu BiH", rekao je Mesić.

Upitan kakav je njegov odgovor na kritike premijera RS da zanemaruje pitanje Srba izbeglih iz Hrvatske, Mesić je rekao da se uvek zalagao za povratak hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku, jer je to i interes Hrvatske.

"Pozivamo sve naše građane da se vrate i iz Republike Srbije i iz Republike Srpske", rekao je Mesić, navdeći da Hrvatska u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina garantuje visok stepen prava Srbima u Hrvatskoj.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u intervjuu dnevniku "Danas" da Beograd treba da poruči bosanskim Srbima da je Bosna i Hercegovina njihova domovina i da svoju politiku kreiraju u tim okvirima.

Govoreći o ulozi Srbije u vezi sa aktuelnom političkom krizom u BiH, Mesić je rekao da "Beograd navodno prihvata sve što se dogovore tri naroda u BiH, ali premijer Republike Srpske Milorad Dodik ne pristaje ni na kakav dogovor".

"Srpske vlasti su se izjasnile za celovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, ali Dodik traži izdvajanje Republike Srpske i ne pristaje na celovitu BiH", rekao je Mesić.

Hrvatski predsednik je pre nekoliko dana izjavio da Beograd vodi "neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnog zločinca Biljanu Plavšić i u suštini podržava opciju koja razara BiH".

broj komentara 20 pošalji komentar
(subota, 07. nov 2009, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

mesic

mesicu ti sigurno neces odredjivati sta ce Srbi da rade

(subota, 07. nov 2009, 20:41)
anonymous [neregistrovani]

nikola

Znas onu poslovicu:"prvo pocisti ispred svojih vrata,pa onda nekom drugom deli savet".

(četvrtak, 05. nov 2009, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Оде и он

још 2 месеца и није више председник. Па може да прича само у свој брк.

(četvrtak, 05. nov 2009, 16:50)
Milovan [neregistrovani]

postovanje

Vi gospodine ili ste rodjeni krajem devedesetih pa se ne secate dogadjaja sa pocetka devedesetih ili imate problema sa pamcenjem.
U poslednjih 20 godina "gospodin predsdjednik" je promenio previse lica u sirokom dijapazonu od sovinizma do patriotizma!
Kakav je to karakter i covek?

(četvrtak, 05. nov 2009, 16:48)
anonymous [neregistrovani]

Dodik , omudreo u politici !

To je vec nesto . Treba mudro ,pamecu a ne hajkom , vikom , galamom i jezikom zbog kojeg kasnije svi mi u Srbiji ispastamo .

(četvrtak, 05. nov 2009, 16:40)
vladimir [neregistrovani]

uja

Jel to onaj, sto je izjavio:" Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavija vise ne postoji", ako je tako a mislim da jeste, neka sedi i cuti u Zagrebu!

(četvrtak, 05. nov 2009, 15:30)
Emir [neregistrovani]

Mesic kralj

Vi pricate gluposti ovdje ali bas .. Mesić je jedan veliki gospodin i nije nacionalista , covjek postuje BIH za njega ne postoji rs nekakva tvorevina itd... Covijek vam kaže da u BIH ne postoje Hrvati i Srbi ! samo bosanci i hercegovci razlicitih vjera

(četvrtak, 05. nov 2009, 15:12)
anonymous [neregistrovani]

"Legalista Mesić"

Gospodine Mesiću, o kakvom Vi to međunarodnom pravu i pravnom poretku pričate, a Vi ste političar, predsjednik jedne države koji je mimo svih pravnih normi što nema veze sa mozgom a ne sa međunarodnim pravom priznali Kosovo i Metohije, koje je dio jedne suverene države. Kako bi Vama bilo da Vama neko prizna Istru ili Dalmaciju ili Slavoniju, bez obzira što nemaju status pokrajine, ali imaju regije, realno. Pa Vi kao zadnji predsjednik predsjedništva SFRJ znadete kako je izgledala SFRJ i od kojih republika se sastojala. Zagrepčanin

(četvrtak, 05. nov 2009, 14:19)
anonymous [neregistrovani]

Žao mi je

Mesić zna šta je "dobro" za Srbe i RS i za Hrvate iz uništene Herceg-bosne.Šta to njega briga kako i šta misle Srbi i Hrvati.Njegov interes je da se nametne kao "pravednik" i "demokrata" pre nego ode sa vlasti.Želi se rešiti nečasnog bemena koje nosi i koje pamte proterani Srbi iz RH.
Gospodine Mesiću nemate šansu postati pravednikom, pamtimo vaš užasni šovinizam iz devedesetih.
Kolika je vaša odgovornost ili nevinost za sve ružno i tužno što se desilo na prostorima ex YU, nadam se da će kad tad neko sudsko veće presuditi.
Republika Srpska je stvarnost gospodine Mesiću.Njen premijer je gospodin Dodik i to je stvarnost gospodine Mesiću.Žao mi je ako je to za vas teško prihvatljivo.

(četvrtak, 05. nov 2009, 14:14)
anonymous [neregistrovani]

dobro...

Njihove stvari i njihovi problemi.