Sprema se otkaz novinarima HRT-a

Pravna služba HRT-a uputila sindikatu hrvatskog javnog servisa "zahtev za vanredni otkaz" četvoro novinara zbog njihove izjave da je generalni direktor HRT-a Vanja Sutlić, prošle godine, novinarku Ivanu Dragičević - Veličković nazvao "četničkom kurvetinom".

Novinari i urednici Hrvatske radio-televizije Lela Knežević, Maja Sever, Sanja Mikleušević i Robert Zuber dobili su "vanredni otkaz", pošto su potvrdili informaciju da je generalni direktor HRT-a Vanja Sutlić novinarku Ivanu Dragičević - Veličković nazvao "četničkom kurvetinom".

Sindikat novinara HRT-a je od pravne službe primio "zahtev za vanredni otkaz" četvoro novinara, iako sam postupak još nije završen. Kako mišljenje sindikata nije obavezujuće, očekuje se da će otkazi uskoro postati pravosnažni.

Novinari, koji su pre nekoliko dana dobili poziv Odeljenja pravne službe HRT-a da dođu na saslušanje, tražili su njegovo odlaganje pošto njihovi advokati tada nisu mogli da ih zastupaju.

U izjavi Jutarnjem listu Čedo Prodanović, advokat Maje Sever i Lele Knežević, je rekao da nije poznato zbog čega je novinarima oduzeto pravo na odbranu i zašto se sve radi tako hitno i u žurbi, pa ne može da se dobije odlaganje od dva dana.

"Pretpostavljamo da se HRT-u žuri kako bi se postupak okončao pre formiranja novog Programskog veća", istakao je Prodanović, i dodao je da nije jasno šta se novinarima stavlja na teret: to što su javno istupili ili to što su rekli da je uvredu izrekao Vanja Sutlić.

I advokat Roberta Zubera i Sanje Mikleušević - Pavić je sličnog mišljenja.

"Ceo postupak je licemeran i nekorektan. Odmah se išlo na najdrastičniju meru vanrednog otkaza, a zanemarene su druge mere, poput opomene, novčane kazne i slično. Namere HRT-a su jasne i sa njihove strane nema dobre volje. Sve to je neprofesionalno i u krajnjem slučaju protivzakonito", rekao je advokat Krešimir Škarica i dodao da će sledeći korak, ako prime službenu odluku o otkazu, biti radni spor.

Otkaz u poodmakloj trudnoći

Četvoro novinara je, u nedavnom razgovoru za internet portal Index.hr otkrilo da je direktor hrvatskog javnog servisa u februaru 2008. godine njihovu koleginicu Ivanu Dragičević - Veličković nazvao "četničkom kurvetinom" i zabranio joj da nastupi u jednoj humanitarnoj emisiji.

Ivana Dragičević - Veličković je udata za Srbina i neko vreme je bila dopisnik hrvatske televizije iz Beograda.

Otpušteni novinari su se juče obratili članovima Programskog saveta HRT-a, od kojih su zatražili zaštitu zbog, kako navode, učestalih Sutlićevih medijskih napada i netransparentnih postupaka Odeljenja pravnih poslova HRT-a.

Zanimljivo je da iz ovog procesa nije izuzeta ni Sanja Mikleušević - Pavić koja je u poodmakloj trudnoći i za dvadesetak dana bi trebala da se porodi, i pored toga što, prema zakonu, osoba na porodiljskom odsustvu ne može da dobije otkaz.

Zbog ovog zahteva protestovala je i hrvatski ombudsman za ravnopravnost polova Gordana Lukač Koritnik.

Puna podrška esnafa

Na sastanku održanom u petak, 120 zaposlenih u HRT-u, članova Hrvatskog novinarskog društva, dali su su podršku svojim kolegama i zatražili da se postupci u HRT-u vode i protiv Sutlića, koga smatraju krivim za loš ekonomski položaj te kuće zbog minusa od čak 130 miliona kuna (oko 18 miliona evra).

"Mi ćemo žestoko stati u odbranu ovih četvoro ljudi i siguran sam da će takav biti i stav sindikata pri HRT-u", rekao predsednik HND-a Zdenko Duka.

U slučaju pravnosnažnosti otkaza četvoro novinara moglo bi mogli da dobiju široku podršku kolega, koji bi, prema nekim najavama, organizovali štrajk i zaustavili emitovanje programa HRT-a.

"U četvrtak ćemo sazvati konferenciju za novinare i dati apsolutnu podršku našim kolegama i stati u njihovu zaštitu. Smatram da nisu krivi. Ako živimo u demokratskom društvu, ovo je sumrak demokratije", istakao je šef televizijskog ogranka HND-a Nikola Kristić.

Insistiranje Vanje Sutlića na otkazu novinarima je svojevrsni presedan na HRT-u. I ranije su novinari bili kažnjavani suspenzijama ili novčanim kaznama, ali nikada zbog onoga što su izjavili.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије