Paraplegičar oborio Ginisov rekord padobranskim skokom

Goran Todorović-Faca prvi je čovek na svetu koji je u tandemu skočio sa više od 7500 metara visine u Sloven Gradecu.

Goran Todorović, ili Faca kako ga zovu padobranci, iako je u kolicima spada u onih 1 odsto ljudi na svetu koji skaču padobranom.

Bivši pripadnik 63. padobranske brigade, osvajač Mon Blana i Elbrusa, speleolog i ronilac, nepokretan je od padobranske nesreće, kada mu se nije otvorila kupola glavnog padobrana dok je jurio ka zemlji brzinom od 120 kilometara na čas.

Polomio je pet pršljenova, grudni koš mu je pukao i srce stalo, ali je Faca preživeo i bori se i dalje.

Pet godina posle nesreće Faca obara nove rekorde, prvi je paraplegičar koji je skočio na Balkanu i sada prvi koji je u tandemu skočio sa više od 7500 metara visine, odnosno 8200 metara nadmorske visine pošto je sportski aerodrom Sloven Gradec na visini od 700 metara.

Iznad 4500 metara nadmorske visine nema kiseonika pa se ti skokovi izvode uz boce s kiseonikom. Temperatura na 6000 metara je bila 30 stepeni ispod nule.

Sve to nije sprečilo Gorana Todorovića Facu i njegovog tandem pilota, Slovenca Romana da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda.

"Ovako nešto doživeti, kaže Goran Todorović-Faca, kad već sa 6000 metara vidite zemlju kako dobija oblik polukruga, za tako nešto vredi živeti i umreti, ali umreti u onom smislu da bi se čovek ponovo rodio".

"Ja dolazim iz 63. padobranske brigade iz Niša, a moj tandem instruktor je Roman, Slovenac, ali nas spaja nebo a nebo nema granice".

Roman Pogaćar do sada je skakao sa desetak osoba sa invaliditetom, ali nije skakao sa visine iznad 7500 metara.

"Svakako je drugačije skakati sa invalidima jer treba sve što je hendikep pripremiti pre skoka, u ovom slučaju Faca je jak i on je odradio glavninu posla kako pri letenju tako i kod prizemljenja", rekao je Pogaćar.

Za Facu nema odustajanja, tako da on sledeće godine planira nove skokove s obzirom na to da mu do 1000. fali još samo 24 skoka.

Do tada ga čeka oporavak u slovenačkim termama, prvo ronjenje paraplegičara iz Srbije, takođe u Sloveniji a onda put u Rusiju gde bi doktori trebalo da mu operacijom matičnih ćelija povećaju pokretljivost.

Nije neobično što se Facin skok dogodio baš u Sloveniji, gde su njegovi prijatelji iz vojske i gde je održano prvo svetsko prvenstvo u padobranstvu davnih 70-tih godina.

"Sve je moguće", kaže Leskovčanin sa simboličnim imenom, i dodaje da ima energije za celu Srbiju i da će se izboriti sa svojim hendikepom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво