Izetbegović: Moguća revizija postupka protiv Srbije

Predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će, ako bude novih elemenata a na osnovu presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju genocid.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da se presuda pažljivo analizira.

"Udubiće se u samu presudu (Karadžiću) i njenu sadržinu i videćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bežati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju no potreban nam je novi dokaz", rekao je Izetbegović, prenela je Hina.

Dodao je da bi bilo najbolje da Srbi i Bošnjaci pažljivo pročitaju celu presudu i da na osnovu sudski potvrđenih činjenica pokušaju popraviti uzajamne odnose.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da ne veruje da presuda Karadžiću donosi pretpostavke za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Ocenio je da je loše to što se svaka presuda politizira a posebno se to odnosi na one koje donosi Haški tribunal.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i genocid.

Tom je presudom ujedno ostavljena mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu. Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017.

Profesor Tibor Varadi, međutim, tvrdi da u presudi Karadžiću nema novih činjenica koje bi mogle da se iskoriste kao "okidač" za pokretanje revizije tog sudskog postupka BiH protiv Beograda.

"Kod mnogih u BiH godinama preovladava uverenje da spor protiv Srbije treba obnoviti", rekao je Varadi.

"Ništa što stoji u presudi Karadžiću nema uticaja na mogućnost da BiH pokrene reviziju postupka protiv Beograda. Potvrđeno je da je u Srebrenici bilo genocida, što je već ranije odlučio i MSP, uz konstataciju da se on ne može pripisati Srbiji. To što je genocid pripisan Karadžiću, ne znači da može da se pripiše Srbiji", rekao je Varadi.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 29. mar 2016, 10:15)
anonymous [neregistrovani]

Izgleda!

Da njemu treba revizija...

(utorak, 29. mar 2016, 08:33)
Drinski [neregistrovani]

@Istinu zaista nesmemo bacati pod tepih...

Ukoliko gosp. Izetbegović nije upoznat, a mnogi misle da sigurno zna, mogao bi da svrati do sarajevskog instituta za DNK identifikaciju i traženje nestalih lica. Tamo već niz godina leže ostaci 2000 neidentifikovanih... Zašto se taj posao ne završava? Zato što je ogroman broj ostataka od preminulih meštana, iskopan uz naknadu (otkupljen) od porodica iz okoline Kladnja, Olova, Tuzle, Banovića i Zenice...Njih niko i ne traži, pa je zato identifikacija i nemoguća!!!

(utorak, 29. mar 2016, 07:38)
anonymous [neregistrovani]

Muslimani

dokle ca da zmure na cinjenicu da je Srebrenica bila zrtvovana od strana njih samih i medjunarodne zajednice. Zlocin je izvrsen, ali nije bio genocid, to sada vec svi znaju... Zao mi je stvarno, ali ce Srebrenica ipak oticu u istoriju samo kao mesto zlocina. Isto kao i mnoga druga mesta gde su i Srbi ubijani...

(utorak, 29. mar 2016, 06:48)
anonymous [neregistrovani]

Бакир Изетбеговић

да би скренуо пажњу са актуелне економске ситуације у Босни, покушава да својом запаљивом реториком раја на тренутак заборави на све своје недаће и економске проблеме...И не само то, овом изјавом показује да је Бакир Изетбеговић фактор нестабилности на Балкану...Искрено се надам, да ће тиха дипломатија урадити своје и да ће му неко из ЕУ.шапнути да не таласа воду...

(utorak, 29. mar 2016, 06:03)
nele [neregistrovani]

licemerno

Ala je ovo teski licemer, pa zar on ne zna da je upravo njegov otac zajedno sa Amerikancima najvise umesan u ovaj zlocin u Srebrenici i da je Alija glavni kretator te "ideje". Njegov otac direktno umesan a on upire prst u Srbe!! LICEMER!!!!!!!!!!!!!!

(utorak, 29. mar 2016, 05:59)
nele [neregistrovani]

ne pravi se mnogo pametan!!

Vidi se da pricas gluposti! Genocida nikako nije bilo u Srebrenici, jer genocid moze biti samo potpuno ili delimicno untistenje ili bar pokusaj unistenja odredjene etnicke ili vreske grupe kao takve! Tako otprilike glasi definicija genocida po medjunarodnom pravu. A takodje da bi neki zlocin bio genocidan mora, pored muskaraca, da u budu ukljuceni i zena i deca a nijedno telo deteta niti zene nije pronadjeno na mestu zlocina, izuzev jedne zene za koju je dokazano da je bila zena vojnik i to srpske nacionalnosti! Znaci, genocida nije bilo, sta se tamo tacno desilo vec je dokazano u Hagu ali glavnu presudu uvek donose Amerikanci ili Hag, bez obzira sto je vec i dokazano da apsolutno nema govora o genocidu niti o nekakvih 8000 mrtvihjer je pronadjeno do sada nekih 1000, pa mozda najvise 1200 leseva a medju njima postoji veliki broj za koje je dokazano da su stradali od artiljerijske paljbe, znaci da nisu mogli biti streljani u Srebrenici a i dokazano je da su i mnogi mrtvi muslimani pa cak i Srbi doneseni na mesto zlocina i tamo zakopavani da bi se mogla napraviti jedna lazna slika o zlocinu u Srebrenici! Znaci, ima i vise nego dovoljno dokaza da nikakvog genocida u Srebrenici nije bilo, ali je zato Srbiji naneta ogromna steta povodom ove lazne optuznice!

(utorak, 29. mar 2016, 00:16)
Bane [neregistrovani]

Iver ne pada...

Koliko ja znam za sada su u istoriji priznata samo tri slucaja genocida: jermenski od strane Turske 1915, jevrejski od trane nemaca tokom drugog svetkog rata i plemena Tutsi od strane Hutu devedesetih godina proslog veka. Znaci da cak i kako je zovu medjunarodna zajednica (SAD) nije priznala da je rat u Bosni bio genocid. U slucaju genocide radi se o milionima ane hiljadama zrtava. Za Srebrenicu se moze reci da je bilo etnicko ciscenje (ako se ne gledaju uzroci napada na nju kao delovanje Nasera Orica i ostali zlocini pocinjeni nad srbima) a ne genocid. Jer cak i da je ubijeno 8000 muslimana, koliko se istice, u odnosu na 2 miliona je zanemarljiva brojka. Izvilnavam se da se o ljudskim bicima izrazavam u brojkama i govorim u kolicinama, ali nazalost sam pravnik, a u pravu se ne govori o emocijama, neprezivljenim ljubavima, roditeljima dece, sinovima vec o zakonima i suvoparnim medjunarodnim konvencijama. Nazalost ze Vas gospodine Izetbegovicu, nije dokazao da je Srbija direktno ucestvovala u napadu na BiH, tako da od vase revizije postupka nema nista. Dodajmo tome jos ucesce srpskog predstavnika u predsednistvu cija je saglasnost neopodna za pokretanje postupka. To znaci da gospodin Izetbegovic opet vodi populisticku politiku koja ne vodi pomirenju u BiH.

(utorak, 29. mar 2016, 00:01)
anonymous [neregistrovani]

Istinu zaista nesmemo bacati pod tepih...

Kao sto znamo, utvrdjeno je, dokazano je i ovom presudom da masakr na Markalama u Sarajevu nisu pocinili Srbi, a sta mislite ko je pocinio taj zlocin ? Dokazano je , da zlocin u Srebrenici koji je zaista pocinjen nije odneo toliki broj zrtava koji mu se pripisuje.Dokazano je da su donosene zrtve sa drugih ratnih podrucja iz BiH i da su pripisivane zrtvama u Srebrenici , dokazano je da su upisivana imena i prikazana kao zrtve ljudi koji su zivi i koji se nalaze u dijaspori. Sta je bio cilj svemu tome ? Dokazano je da je Alija Izetbegovic sa Klintonom imao dogovor o uslovima da se ukljuci NATO-alijansa u rat na strani Bosnjaka i da se bombarduje Srbija.... i da je trebalo imati minimalno 5000 zrtava..., Sve to zna i gosin Bakir Izetbegovic i Naser Oric, a znaju i Majke Srebrenice...

(utorak, 29. mar 2016, 00:01)
anonymous [neregistrovani]

RE : Tuzba

Zaboraviste, da li svesno ili nesvesno na Vama je, na dogovor Alije Izetbegovica sa Klintonom da je potrebno da Bosnjaci u Srebrenici moraju imati minimalno 5000 zrtava da bi Americki parlament odobrio vojnu akciju..., Istina se zna , Bakir je zna kao i Majke Srebrenice isto znaju, ali je kriju, pitanje je samo dokle, u jedno sam siguran, a to je da ce se istina saznati ma koliko se krila i zloupotrebljavala kao sto se krila istina o Markalama u Sarajevu. Sam Haski Tribunal je tribunal NATO-alijanse i krije istinu ...dogovor Klintona i Alije Izetbegovica se krije u Tribunalu...vidjen je....

(ponedeljak, 28. mar 2016, 22:39)
anonymous [neregistrovani]

Tuzba

U tekstu se kaze da je prvobitno tuzba BiH odbacena. Ne, ona nije odbacena - ona je rekla da se desio genocid, ali da Srbija nije odgovorna za njega. Takodjer, jasno je receno da Je Srbija prekrsila Konvenciju o Genocidu, jer isti nije sprijecila - znaci mogla je...