Fajman: Politika Merkelove nije fer prema Austriji

Austrijski kancelar Verner Fajman kritikovao je politiku prema izbeglicama koju vodi nemačka kancelarka Angela Merkel ističući da ona od Austrije pravi tampon zonu za izbeglice.

"Ako jedan ili dva miliona ljudi želi kroz Austriju Nemačka može relativno lako graničnim procedurama da izazove zastoj u Austriji. Time postajemo tampon zona", naglasio je Fajman u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Fajman je podvukao da je to "nefer" i da bi Austriji tako mogla biti naneta šteta.

"Imam lično dobar odnos sa Merkelovom, ali politički postoje tenzije", priznao je on.

Prema njegovim rečima, prednost koju ima Merkelova, da može da koristi Austriju kao čekaonicu, kroz održavanje privlačnosti Nemačke, je evropska greška, jer se time izlažu pritisku zemlje Balkana i druge poput Italije kao alternativne rute.

"Prema nama je takva politika izuzetno nefer. Politika Angele Merkel može izazvati štetu Austriji. Mi ne želimo da budemo čekaonica za Nemačku. To nam se može slobodno zameniri, ali ostajemo dosledni", podvukao je Fajman.

Od nemačke kancelarke bi želeo da jasno kaže da izbeglice ne bi trebalo da pokušavaju da probijaju granice i koriste ilegalne rute, da kaže broj koji bi mogao legalno da uđe u Nemačku.

Istovremeno je konstatovao i da je Evropska komisija doživela neuspeh jer je usvojila Šengen, ali ne i zaštitu spoljne granice.

"Funkcionisanje Fronteksa trebalo je postoji već odavno. Verujem da će nam biti potrebno prelazno rešenje - par zemalja, koji to preuzmu za druge. Austrija bi za potrebe misije EU odmah stavila na raspolaganje vojnike", kazao je šef austrijske vlade.

On je podsetio da je prošle godine kroz Austriju prošlo milion ljudi, i da Austrija nije bila zemlja koja je izbegavala svoju odgovornost, već je i prihvatila 90.000 tražialaca azila, a i u naredne četiri godine primiće još 1,5 odsto u odnosu na stanovništvo.

Fajman je istakao da se pokazalo da evropsko rešenje, kojem se težilo, nije funkcionisalo.

Što se sporazuma EU i Turske tiče on je poručio kritičarima Turske, u koje se, kako je kazao, ubraja i on po određenim pitanjima, da je bolje zajedno organizovati readmisiju nego bez te države.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. mar 2016, 06:21)
anonymous [neregistrovani]

Нач

То је њихов начин кукавичке борбе,као и кроз целу историју,после ће свако од њих да роди по 15-20 деце, и на крају ће у свакој држави европе да траже своју држави због већинског становништва- пример Косово !!!

(ponedeljak, 28. mar 2016, 04:04)
anonymous [neregistrovani]

Austrija

Svaka cast, vi ste ih se naprimali.....

(nedelja, 27. mar 2016, 14:18)
anonymous [neregistrovani]

?

Ako se vi ne razumete kako mi da vas razumemo.

(nedelja, 27. mar 2016, 14:13)
Max Zorin [neregistrovani]

ИД

Да ли верујете да је ИД успео да прошверцује читаву једну армију кроз Македонију и Србију у централну и северну Европу?

(nedelja, 27. mar 2016, 12:24)
Teofanovic [neregistrovani]

austrija

pa i nije cudo moramo se pitati gde je odrasla kod Honeke pa misli da moraju svi da je slusaju ali to vreme je proslo to moraju i srbi da znaju

(nedelja, 27. mar 2016, 09:00)
anonymous [neregistrovani]

Коначно

Фајман је рекао све што јадни Балканци ни сада не смеју јавно да зуцну.