Vlada Republike Srpske: Presuda Karadžiću politički motivisana

Presuda Haškog tribunala bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću je politički utemeljena i motivisana i ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja između naroda na prostoru bivše Jugoslavije, ocenila je Vlada RS.

U saopštenju Vlada RS navodi da se presuda odnosi na pojednica, ne na kolektivitet, kao i da ne postoji mogućnost da se ona koristi za osporavanje RS i njenih institucija.

Ističe se da će Vlada RS u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti pomoći timu odbrane Karadžića u procesu žalbenog postupka. Vlada RS je zadužila Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da sarađuje sa timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti od koristi u žalbenom postupku.

Takođe, Vlada RS je zatražila od svih nadležnih organa da istraže navode Sudskog veća Haškog tribunala prilikom izricanja presude Karadžiću da su muslimanske snage tokom rata u Bosni i Hercegovini vršile napade sa područja koja su same kontrolisale kako bi privukle pažnju međunarodnog faktora.

U saopštenju se apeluje na sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da svojim izjavama i postupcima ne doprinose daljoj politizaciji presude Karadžiću, a na građane da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili narušeni javni red i mir u Republici Srpskoj.

Sve osobe, bez obzira na nacionalnost, za koje se sumnja da su učestvovale u izvršenju bilo kojeg krivičnog dela, a posebno ratnih zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, treba da budu procesuirane pred nadležnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво