Migranti i dalje stižu na grčka ostrva

Sporazum koji treba da zaustavi reku migranata i obuzda najveću izbegličku krizu u Evropi, od Drugog svetskog rata – počeo je da se primenjuje. Unija je Turskoj počela da isplaćuje tri milijarde evra, kao pomoć za zbrinjavanje migranata, a Ankari su obećani i politički ustupci – ukidanje viza i ubrzavanje pregovora o pristupanju Uniji.

U Grčkoj je oko 47.000 izbeglica i migranata, njih oko 10.000 još je u kampu Idomeni, na granici sa Makedonijom. Prvog dana primene dogovora EU i Turske, migranti i dalje stižu na grčka ostrva.

"Lideri Evropske unije su se usredsredili na dogovor sa Turskom a ne na ljude koji su ovde. U Grčkoj smo već mesec dana. Vidite kako je loše vreme, duva vetar, pada kiša, mnogo dece je bolesno", kaže jedan Sirijac.

Na grčkim ostrvima je više od 8.000 migranata i oni se prebacuju u kampove u kopnenom delu zemlje, čekajući razmeštaj.

Kod ostrva Lezbos dvojica migranata pronađena su mrtva na pretrpanom čamcu.

Na turskoj strani Egeja, lokalno stanovništvo kaže da je dolazak migranata gotovo zaustavljen.

"Do pre dva dana, dolazilo je mnogo izbeglica. Ali sada je to znatno smanjeno. U selu je sada neobično mirno", kažu u turskom Bademiliju.

Atina upozorava da joj za potpunu primenu dogovora treba više vremena.

"Sporazum Evropske unije i Turske sugeriše da je Grčkoj potreban funkcionalni operativni program azila za 45.000 ljudi, i to već od danas. Da li je to ostvarivo? Čini mi se da je malo verovatno", rekla je Lusi Kerigan iz Crvenog krsta.

Nemačka i Francuska obećale su da će u Grčku poslati oko 600 policajaca i pravnih stručnjaka. Očekuje se da će migranti početi da se vraćaju u Tursku za dve nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво