Orešković: Srbija će doneti ispravnu odluku o Šešelju

Hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je u Briselu da očekuje da će Srbija doneti ispravnu odluku u vezi sa liderom radikala i haškim optuženikom Vojislavom Šešeljem.

"Svi znamo da Srbija hoće pokrenuti pregovore kako bi postala najnovija članica. Tu bih samo komentisao da sam uveren da će Srbija doneti pravilnu odluku", rekao je Orešković na pitanje novinara da komentariše situaciju oko izricanja presude lideru srpskih radikala bez njegove prisutnosti.

Prvosepeno veće Haškog suda odlučilo je da će presuda Šešelju biti izrečena bez njegovog prisustva, ponudivši mu mogućnost da izricanje prati posredstvom video-linka iz Beograda, o čemu bi trebao izvestiti Hag do 22. marta, ali je Šešelj to odbio.

Zastupnik najuticanije vladajuće HDZ u Evropskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je Haški tribunal pogrešio kada je pustio na privremenu slobodu.

Plenković, naime, smatra da Šešelja nije trebalo pustiti na privremenu slobodu iz Haškog tribunala.

"Mislim da se raspravno veće na čelu s francuskim sudijom, koji je vodio taj celi proces de fakto prestrašilo i glavna teza bila je da ne bi hteo da se u pritvoru dogodi još jedan smrtni slučaj zbog njegove odluke. Mislim da je to pogrešno", rekao je Plenković novinarima pred početak tribine Matice hrvatske "Srpska zlouporaba instituta univerzalne jurisdikcije".

Među govornicima na tribini bio je i bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks, koji smatra kako je to što Šešelj neće biti na čitanju presude "više neprimeren odnos haškog tužilaštva i suda, a manje već standardno uobičajen pokušaj minorizovanja od strane Srbije".

"Mislim da je to nezapamćeni presedan i krajnje nekorektna poruka koja se šalje evropskoj javnosti, koja degradira i dodatno kompromituje ionako već kompromitovani legitimitet i moralnost haškoga suda", rekao je Šeks, javila je Hina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво