Princ Čarls i vojvotkinja Kamila doputovali u Crnu Goru

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, stigli su na Cetinje.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su na Cetinje doputovali iz Beograda, a dočekao ih predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Oni će se u crnogorskoj prestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

Princ Čarls će u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovarati sa lokalnim ikonopiscima.

Članovi britanske kraljevske porodice će prisustvovati festivalu hrane i pića, gde će imati priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i razgovaraju sa građanima.

Jedan od ulcinjskih maslinara, koji će izlagati na festivalu, pripremio je princu Čarlsu ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline.

Posetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastavlja susretima u Podgorici, gde će se princ Čarls odvojeno sastati s predsednicima Skupštine i vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posetiti sedište UNICEF-a u Podgorici.

Britanski prinčevski par posetu završava svečanim prijemom u njihovu čast. Poseta članova kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska, ranije je saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su pre Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a potom će posetiti i Prištinu.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posetio Crnu Goru 1978. godine, u okviru posete SFRJ na poziv tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво