Izbeglice zaobišle ogradu, veliki broj migranata ušao u Makedoniju

Veći broj izbeglica iz kampa kod Idomenija na severu Grčke uspeo je da zaobiđe ogradu na granici i pređe u Makedoniju. Policija je intervenisala i vraća izbeglice u Grčku.

Trenutno nije moguće utvrditi koliko je migranata prešlo granicu. Rojters navodi da je reč o čak 2.000 izbeglica, AFP kaže da ih je hiljadu, dok makedonske vlasti tvrde da ih nije više od 300.

Uprkos odluci o zatvaranju granica koju su donele balkanske zemlje, na stotine izbeglica i migranata zaglavljenih u severnoj Grčkoj prešlo je u Makedoniju. Rojters navodi da ih tamošnja policija vraća u Grčku.

"Preduzimamo mere kako bismo vratili ovu grupu u Grčku. Policija i vojska su pojačale graničnu bezbednost na kritičnim tačkama", rekla je portparolka makedonske policije i navela da je granicu prešlo "nekoliko stotina", a ne 2.000 ljudi, koliko je izbrojao Rojtersov foto-reporter.

Kako prenosi DPA, grupa izbeglica stigla je u mesto Moine, pet kilometara zapadno na makedonskoj strani granice, javlja TV Sitel. Makedonske vlasti traže način kako da migrante vrate natrag ka Idomeniju.

Migranti su tokom svog puta naišli na grčke policajce koji ih nisu sprečavali da nastave dalje, ali su ih im rekli da će ih makedonska policija čeka sa druge strane granice.

Posle višestanog pešačenja, izbeglice su prešle Suvu reku i formiravši "živi lanac" pronašle način da zaobiđu žičanu ogradu.

Veliki broj migranta nosio je decu na svojim leđima dok su prelazili reku.

Jutros su se tri migranta Avganistana udavila pokušavajući da pređu reku zajedno sa još 23 osobe.

Agencija AP je ranije javila da je oko 300 izbeglica i migranata napustilo kamp kod Idomenija na granici Grčke i Makedonije i krenulo peške ka otvoru na ogradi podignutoj duž granice.

Svedok agencije Rojters sa lica mesta potvrdio je, takođe, da su izbeglice i migranti uspeli da se probiju u Makedoniju, a, prema tamošnjim obaveštajnim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice sa Makedonijom, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koje žele da preko Makedonije nastave put ka zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. mar 2016, 19:37) - Miso [neregistrovani]

Posto se SAD umjesala treba SAD da primi vecinu izbeglica

Posto je SAD vodeca kolacija zeleci da makne Asada sa vlasti oni su izazvali nove izbeglice i sad bas oni trebaju da prime vecinu izbjeglica i da im pomogne. Ne mozete imati strategiju vojnu da nema posledica. A oni sad samo sute. Primiti veliki broj izbjeglica je ekonomski veliki trosak i tako slabi Evropu dok SAD ekonomski napreduje.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

Dokumenti su zakon za prolaz kroz Makedoniju i dalje

Neka pokazu vazece dokumente pa ce biti pusteni kroz granicu ovako bez papira nema nigde

(ponedeljak, 14. mar 2016, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Baš bi ostali u Srbiji

Oni žele da idu tamo kud su naumili, na kraju krajeva te bogate zemlje su rasturile njihove zemlje, imaju i pravo. U Srbiji sigurno ne žele da ostanu , pa makar i na silu.