Cipras: Relokacija izbeglica u zemlje EU je hitna

Na sutrašnjem samitu EU o migrantskoj krizi Grčka će tražiti solidarnost sa izbeglicama, pravednu raspodelu tereta među članicama EU i sankcije za one članice koje ne poštuju odluke Unije, najavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Cipras je, na glavnom odboru svoje stranke Siriza, rekao da je relokacija izbeglica hitna.

"S obzirom na zatvorene granice za izbeglice i nastavak njihovog priliva na grčka ostrva, jasno je da je relokacija u druge zemlje hitna i da mora da se desi odmah i u velikom broju. To ćemo izneti na samitu", rekao je Cipras.

Optužio je Austriju i zemlje Balkana za "uništavanje Evrope" usporavanjem toka migranata i izbeglica koje žele iz Grčke na sever, prenosi Rojters.

"Evropa je u nervoznoj krizi", rekao je Cipras i zapitao "da li će Evropa straha i rasizma nadvladati Evropu solidarnosti"?

Centralnoevropske zemlje sa ozbiljnim demografskim problemima i malom nezaposlenošću mogle bi, prema njegovim rečima, da imaju dugoročno koristi od primanja miliona izbeglica.

Međutim, ističe, "politika štednje je hranila 'čudovište' krajnje desnice koje se protivi prilivu".

"Evropa je danas skrhana usled štednje i zatvorenih granica. Ona drži otvorene granice za štednju, a zatvorene za ljude koji beže od rata", rekao je Cipras.

Zemlje poput Austrije žele da nametnu "logiku tvrđave Evrope", rekao je grčki premijer i dodao da su "jednostrane" akcije zatvaranja granica za izbeglice osudile sve evropske institucije.

"Ne upiremo prstom na druge narode ili zemlje Evrope. Mi smo protiv onih koji podležu ksenofobiji i rasizmu. Nastavićemo da spasavamo živote... I branimo ljudsko lice Evrope", zaključio je grčki premijer.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. mar 2016, 09:39)
anonymous [neregistrovani]

zakuvali

Ko je zakuvao zna se ali to trenutno ne resava problem.
NIje korektno Makedoniji i Srbiji bilo sta prebaciti,ove dve drzave su jednostavno izmedju Grcke i Hrvatske(dve EU drzave)pa kad se oni dogovore o propustanju izbeglica onda ce i Makedonija i Srbija te izbeglice propustiti a ako je neko pod pritiskom Austrije to su Hrvatska i Slovenija.

(nedelja, 06. mar 2016, 20:47)
anonymous [neregistrovani]

Америка је закувала

Па нека им Америка и помаже. Од Србије нико нема моралног права било шта више да тражи. Србија је довољно патила.

(nedelja, 06. mar 2016, 17:50)
anonymous [neregistrovani]

Grcka i migranti

Grcka je zaista u problemu i ne sme se dozvoliti da se raspadne pod prilivom ogromnog broja izbeglica. Ali ljudi budimo iskreni, ne mogu ni Srbija, ni Austrija ni Makedonija da pomognu Grckoj tako sto ce primiti sve te izbeglice pa se onda one raspasti. Grckoj se mora ponuditi i vojna i policijska i finansijska ... i svaka druga vrsta pomoci kako bi sprecila upliv izbeglica na svoje kopno. Drugo resenje ne postoji.

(nedelja, 06. mar 2016, 16:20)
anonymous [neregistrovani]

Ja

mislim da Grcima treba pomoci a Makedonija Srbija Hrvati i Slovenci slusaju Austriju kako im kazu ,nije dobro da se Grcima okrenu ledja.