U Skoplju mirno posle protesta

Situacija u Skoplju jutros je mirna posle protesta u kojima su sinoć povređena tri policajca u skopskoj opštini Butel, a koje je organizovala najuticajnija partija Albanaca, Demokratska unija za integracije (DUI). Privremeno prekinut protest zbog Zadušnica.

Kako prenosi makedonska televizija Telma, situacija je trenutno mirna, a protest je organizovan zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel.

Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena.

Najuticajnija albanska partija u Makedoniji, DUI, međutim, privremeno je prekinula protest zbog Zadušnica. 

Na mestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

Kako je izjavio gradonačelnik opštine Čair Izet Medžiti, oni se neće pomeriti odatle dok ne bude promenjena odluka opštine Butel o postavljanju krsta, prenosi TV Telma.

Prema njegovim rečima, ta odluka je provokacija za sve Albance. On je dodao da na ulici ne treba da budu postavljeni ni krstovi ni minareti. 

U opštini Čair je, inače, na jednom kružnom toku 16. februara postavljen crni dvoglavi orao, albanski nacionalni simbol, navode mediji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 11:58)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"Није ово међунационални сукоб..."

Pa neprotestuju Albanci zajedno sa drigim narodima protiv dizanja krsta nego samo cisti albanski narod. Ne da je samo medjunacionalni nego je i verski sukob!

(subota, 05. mar 2016, 11:21)
anonymous [neregistrovani]

Није ово међунационални сукоб...

... већ међуопштински! Сукобљавају се две јединице државне организације, на челу са својим председницима.