Makedonski ministar protiv zloupotrebe simbola

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je danas da zloupotreba etničkih i verskih simbola može imati negativne političke i bezbednsne reperkusije.

"Svi treba da se uzdrže od kreiranja veštačkih scenarija, kojima se dobijaju jeftini poeni na račun bezbednosti i sigurnosti građana", rekao je Spasovski za Televiziju Telma.

Najveća stranka Albanaca u Makedoniji DUI, juče je započela proteste protiv postavljanja 55 metara visokog krsta u skopskoj opštini Butel, u kojoj većinu ima koalicini partner te stranke u makedonskoj vladi VMRO-DPMNE.

DUI traži povlačenje odluke o postavljanju krsta, koji poznavaoci tumače kao odgovor na postavljanje spomenika albanskom dvoglavom orlu u opštini Čair, u kojoj je na vlasti DUI.

Spasovski, koji je funcioner opozicioninog Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM), istakao je i da zloupotreba etničkih i verskih simobola može poremetiti procese za fer i slobodne izbore.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji zakazani su za 5. jun, a u Skoplju trenutno boravi visoki predstavnik Stejt departmenta Brajan Hojt Li, da bi proverio kako teku pripreme za izbore.

On je istakao da SAD i EU pažljivo prate sprovođenje dogovora iz Pržina, kao i pročišćavanje izbornog spiska, medijske reforme i rad Specijalnog tužilaštva za slučaj prisluškivanih razgovora.

"Smatramo da je veoma važno da sve institucije i političke partije poštuju rad (specijalne tužiteljke) Katice Janeve", rekao je Hojt Li i istakao da ima dovoljno vremena da se pripreme izbori kao i da će SAD pomagati u tom procesu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 21:42)
S [neregistrovani]

Simboli

Svaka cast ovom coveku. Verskim simbolima je mesto u verskim objektima, a nikako na raskrsnicama, gradskim trgovima, planinama, mestima javnog okupljanja, javnim objektima koji nemaju ulogu verskog objekta. To je nesto najneukusnije, nasilno mahati verskim simbolom nekome ko
tu zivi a nije pobornik te vere.Neka Makedoniji Bog bude na pomoci, ako razum ne prevlada!

(petak, 04. mar 2016, 17:13)
anonymous [neregistrovani]

Kad Macke nema i Misevi kolo vode !!!

Raspadom Jugoslavije je sve gore i gore na ovim prostorima pa sad svakom svoje misljenje kao sto je ovo moje. Imam samo jos jedno pitanje za Makedonce :Cija je to drzava u kojoj zivite vasa ili Albanska i cemu sve te dozvoljene proteste? Pamet u glavu i nedopustaj te da vam drugi komanduje zemljom i uznemirava vas narod .Treba te se dobro pozabaviti ovim pitanjem i sto pre zavesti red .