Austrija razmatra slanje vojne pomoći Makedoniji

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc odao je priznanje Makedoniji za pristup u rešavanju migrantske krize i otvorio mogućnost da Austrija i vojno pomogne u zaštiti makedonske južne granice prema Grčkoj.

U intervjuu makedonskoj državnoj agenciji MIA, Kurc je rekao da je za rešavanje migrantske krize neophodno da Evropa ponovo uspostavi kontrolu nad svojim spoljnim granicama, dodajući da su tek pred njom izazovi integracije izbeglica koje je primila i rešavanje bezbednosnih rizika.

Makedonija, istakao je šef austrijske diplomatije, daje sve od sebe da zaštiti granicu sa Grčkom sa ciljem da reguliše priliv migranata i Austrija visoko ceni te napore i spremna je da pomogne uključujući i vojnom podrškom.

"Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo makedonskoj vladi u ovoj vanrednoj situaciji. Zato je Austrija poslala 20 policajaca", rekao je Kurc i dodao da austrijsko ministarstvo odbrane trenutno procenjuje mogućnosti da Makedoniji uputi i vojnu pomoć.

Kako napominje MIA, Austrija, jedna od vodećih srednjoevropskih zemalja, pokrenula je pitanje bezbednosti evropskih granica i pozvala Grčku da izbeglicama koje stižu u tu zemlju više ne daje dozvolu da nastave put ka severnoj Evropi.

Portal Politiko juče je preneo da je Austrija predložila uspostavljanje vojno-civilne misije EU na Balkanu kao pomoć zemljama tog regiona u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Pozivajući se na sadržaj dokumenta pripremljenog za predstojeći vanredni samit EU o izbegličkoj krizi, u koji je imao uvid, Politiko navodi da je EU odbacila tu ideju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 01:29)
Nikola [neregistrovani]

Grcka

Grcka je vec dobila finansijski u ko zna kakvu sve ne pomoc, kad je molila da je prime u Shengen pokazivala je evropi kakve brodove ima kako je granica zid a sad nista. Grcka daje evropi samo lazna obecanja i vise joj niko ne veruje, tako da granice moraju da se stite cim ne moze grcka stitice se madjarska i hrvatska. Makedonija i Srbija ne stite evropu vec sebe. Jel ako ih propuste a evropa ih vrati nazad nastace haos potpuni

(petak, 04. mar 2016, 16:11)
anonymous [neregistrovani]

Glupost

Nece preko bugarske jer bugarska je odavno ogradila granicu sa turskom

(petak, 04. mar 2016, 12:07)
anonymous [neregistrovani]

strasno

Pa zastite Grcku granicu a ne Makedonsku, u Grcka je najugrozenija u nju najvise ulaze migranti, em im Turska uvaljuje namerno sa svih strana em direktno iz Afrike prelaze... sramota, ostavljate jednu Zemlju samu da se bori sa neresivim problemom... sto ne uticete na Tursku da spreci ilegalne migrante.... sad ce da vam navale preko Bugarske i Rumuniije... malo duzi put ali opet vama vodi...