Crna Gora i Albanija se pripremaju za migrante

Albanija je otvorila tri svoje nekadaššnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata. Crna Gora nema služžbenih informacija da će postati deo migrantske rute, ali se priprema za prihvatanje izbeglica, saopštavaju u Podgorici.

Na graničnim prelazima prema Makedoniji i Grčkoj Albanija je pojačala kontrolu i priprema se za mogući prihvat migranata kao i Crna Gora zbog opasnosti da se migrantski talas koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama.

Albanski mediji javljaju da je višše od 450 specijalnih policajaca upućeno na prelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prelaza prema Grčkoj gde kontrolišu granicu i u stanju su pripravnosti.

Albanija je otvorila tri svoje nekadaššnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata.

Crna Gora nema služžbenih informacija da će postati deo migrantske rute, ali se priprema za prihvatanje migranata, izjavila je ministarka rada i socijalne zaštite Zorica Kovačević, dodajući da njeno i ministarstvo spoljnih poslova dnevno komuniciraju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Evropske unije.

"Pratimo ššta radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti", rekla je Kovačevićeva nakon sednice vlade, dodajući da se "situacija iz dana u dan menja".

Na pitanje novinara da li je Crna Gora spremna za prihvat migranata, Kovačevićeva je podsetila na plan aktivnosti u slučaju priliva migranata, koji je vlada usvojila proššle godine.

"Ako se to dogodi, vlada će imati posebnu sednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventualnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donoššenje odluke u vezi s granicama, kako će vlada u tom slučaju postupiti", rekla je Kovačević.

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da prihvati 10.000 migranata, a ukoliko zemlje regiona ne zatvore svoje granice, mogla bi dnevno da obezbedi smešštaj za 2.000 migranata.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

smejurija

Pa meni ovo lici na cirkus. Koja je to logika da li ce ici preko Albanije ili Crne Gore ako Austrija,Hrvatska,Slovenija i Srbija odrede kvote koliko dnevno ulazi. Doslo je vreme da se zatvori ova prica posto je ovo totalno zloupotrebljena ideja.

(petak, 04. mar 2016, 14:49)
anonymous [neregistrovani]

Srbija vodi mudru politiku "stednje", jer...

.....ako svi oko nas podignu zicane ograde, i mi cemo ujedno biti besplatno - ogradjeni, zar ne!? Nego, sta bi sa onim Evropa bez "granica"? Umesto bez granica, dobismo zicane ograde!

(petak, 04. mar 2016, 14:03)
Pera Dangubić [neregistrovani]

Svi se spremaju da "ojačaju" granice

Kao što vidite nama nisu ni trebale ograde i zidovi. Jugoslavija je nekad bila u granicam koje su (kad se uzmu prva slova suseda) mogle da se nazovu BRIGAMA. Danas oni i naša bivša braća brinu svoje brige i ograđuju se!

(petak, 04. mar 2016, 11:44)
anonymous [neregistrovani]

Migranti...

...za nepovjerovati je,svi se spremaju da "ojacaju" granice,svi "nesto" planiraju...izuzev Srba,dali je to slucajno,nije...dali su,politicari,toliko ucijenjeni...(zasto se,vec jednom,ne reaguje,zasto?)