Crna Gora i Albanija se pripremaju za migrante

Albanija je otvorila tri svoje nekadaššnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata. Crna Gora nema služžbenih informacija da će postati deo migrantske rute, ali se priprema za prihvatanje izbeglica, saopštavaju u Podgorici.

Na graničnim prelazima prema Makedoniji i Grčkoj Albanija je pojačala kontrolu i priprema se za mogući prihvat migranata kao i Crna Gora zbog opasnosti da se migrantski talas koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama.

Albanski mediji javljaju da je višše od 450 specijalnih policajaca upućeno na prelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prelaza prema Grčkoj gde kontrolišu granicu i u stanju su pripravnosti.

Albanija je otvorila tri svoje nekadaššnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata.

Crna Gora nema služžbenih informacija da će postati deo migrantske rute, ali se priprema za prihvatanje migranata, izjavila je ministarka rada i socijalne zaštite Zorica Kovačević, dodajući da njeno i ministarstvo spoljnih poslova dnevno komuniciraju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Evropske unije.

"Pratimo ššta radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti", rekla je Kovačevićeva nakon sednice vlade, dodajući da se "situacija iz dana u dan menja".

Na pitanje novinara da li je Crna Gora spremna za prihvat migranata, Kovačevićeva je podsetila na plan aktivnosti u slučaju priliva migranata, koji je vlada usvojila proššle godine.

"Ako se to dogodi, vlada će imati posebnu sednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventualnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donoššenje odluke u vezi s granicama, kako će vlada u tom slučaju postupiti", rekla je Kovačević.

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da prihvati 10.000 migranata, a ukoliko zemlje regiona ne zatvore svoje granice, mogla bi dnevno da obezbedi smešštaj za 2.000 migranata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво