Skoplje, albanski demonstranti sprečavaju podizanje krsta

Grupa demonstranata predvođena funkcionerima najveće partije Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integracije (DUI), zaposela je u skopskoj opštini Butel mesto gde je planirano da se postavi metalni krst visok 55 metara.

Grupu je predvodio visoki funkcioner DUI Izet Medžiti, gradonačelnik susedne opštine Čair, gde je na jednom kružnom toku 16. februara otkriven spomenik crnog dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda.

Demonstranti su na kružnom toku u Butelu postavili šatore i albanske zastave, prethodno razrušivši ograđeni prostor oko temelja koji je prethodnih dana postavljan pod nadzorom policije.  

Gradonačelnik Čaira Izet Medžiti je, pred više stotina demonstranata, rekao da se ne radi o političkom protestu, već o revoltu zbog verske podele, odnosno, kako je istakao, krstovima i minaretima je mesto uz verske objekte, a ne na raskrsnici ili nasred ulice.

Medžiti je najavio da će demonstranti ostati na tom mestu dok Opština Butel ne povuče odluku o postavljanju krsta.

Nakon pretesta na kružnom toku, u Butelu je ostalo nekoliko desetina aktivista i simpatizera DUI.

Donator krsta u Butelu, predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov, 27. februara je, pošto je crkveni vrh osveštao temelj za krst, pretučen u jednom restoranu gde je posle otišao na ručak.

Petrov je iz bolnice, preko svoje Fejsbuk strane, optužio funkcionera DUI Bekira Asanija da je bio jedan od napadača, navodeći da je svemu prisustvovao i Izet Medžiti.

U blizini protesta Albanaca u organizaciji DUI, na mestu gde je u Butelu predviđeno postavljanje krsta, nalaze se i policijske snage.

Kako neki mediji prenose, muziku kupljenim demonstrantima puštaju i poslanici DUI Artan Grubi i Talat Džaferi, kao i ministar za obrazovanje Abuljaim Ademi.

Lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su danas, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije.

Zaev i Tači su izneli sličan stav da se prilikom poslednjih događaja oko postavljanja nacionalnih i verskih simbola po Skoplju "radi o novoj epizodi predizbornog scenarija" VMRO DPMNE i DUI, stranaka vladajuće koalicije.

Da je reč o predizbornoj manipulaciji nacionalnim osećanjima, kojoj su, da bi ojačali svoje pozicije, pribegli makedonska nacionalna partija VMRO DPMNE i nacionalna albanska stranka DUI, smatraju i mnogi skopski politički analitičari i poznavaoci makedonske političke scene.  

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 04. mar 2016, 08:51)
Dragan [neregistrovani]

Ovo je scenario

Albanci na Kosovu i Makedoniji, odnosno pripadnici te konfesije se ponašaju kao "of'-on" grupacija!Shodno naredbodavcima, izlaze na ulicama i "demonstriraju" kao statisti za neki film!Inače za njih nije karakteristika muslimanska vera, jer u Albaniji ima više katolika i pravoslavaca i ateista...Za Albace u Makedoniji je to karakteristika ali se u džamijama odvajaju od ostalih nacionalnosti...Zašto na tim demonstracijama nisu izašli Makedonci muslimanske vere ("Torbeši" koji su su ista grupacija kao "Goranci", ili ima i Bosanaca, muslimana...?Traži se samo povod, a iza je režija nekakva...A oni jadnici koji su urinirali i skrnavili kamen temeljac, snaći će ih sudbina Albanca na Kosovu koji su ili poludili ili umrli od raka....

(petak, 04. mar 2016, 08:45)
anonymous [neregistrovani]

...

U Makdoniji Makedonci naravno da mogu da rade sta zele -to je njihova zemlja.Albanci imaju svoju u Albaniji, i nekad su imali na Kavkazu odkale su i dovedeniprice o Ilirima i da su najstariji narod Evrope - ostavite vi  Albanci za svoju decu koje volite tako puno lagati. Pre nekoliko dana bese vest da su upravo Albanci digli svog crnog orla u Makedoniji...To moze je li?

(petak, 04. mar 2016, 08:33)
Православац русофил [neregistrovani]

Ре: Москва

Нико није био толико уз Русију као Македонци и једино код њих 1948. није променила ништа. Преговори са ЕУ су били само маневар, куповина времена. Али не само Москва већ и многи други су приметеили да у БЈРМ битне ствари нису у реду.
1. БЈРМ није приватна сопственост Македонских попова, који као свој приватни политички инструменат користе ВМРО партије (има их неколико!). БЈРМ је држава у којој живе разни народи, различите религиозности и културе и ...једнаких...грађанских права. Попови и ВМРО цепају друштвену заједницу по свим шавовима: национално, верски, политички, расно...
2. Крстољубље није Христољубље! Снага вере се не исказује бројем крстова и њиховим димензијама, већ љубављу према ближњима, а који су ближњи - прочитајте у Библији. У БЈРМ, а нарочито у Скопљу се са подизањем крстова отишло у правцу некаквог културолошког егзорцизма.
3. Масовним и мегаломанским подизањем споменика скоро искључиво Македонског историјског и националног карактера, Албанска страна је буквално испровоцирана да и они изграде своје националне споменике. ВМРО је започела Рат Споменика без икакве потребе и смисла!
4. Лако је било истиснути и трајно маргинализовати Србе у БЈРМ због њихове претеране мирољубивости и финоће, као и због свеопште пресије на Србију. Али са Албанцима...ситуација је сасвим другачија.
5. Мој је отац говорио: "Шта добијеш на мосту - изгубиш на ћуприји."

(petak, 04. mar 2016, 08:24)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

Македонци нису свесни зла које се спрема

Са тим крстом од 55 метара висине, они не схватају да ће га албанци срушити врло брзо и да је то разлог свих могућих немира...
Нема ту ништа добро... кад може руља да диктира односе у Македонији, нема ту државе...
Битно је да су они самостални, ало више од пола окупирани... Еj, бре не смеју да уђу у Тетово.Битно је да су се удаљили од јединог пријатеља у региону - Србије...
Битно је да сте признали КиМ као неку државу, такво наређење...
На Македонију не може да се рачуна, Црна Гора, због једног човека, завади све Србе у региону... 

(petak, 04. mar 2016, 07:01)
Pravovernik [neregistrovani]

To nama treba

Ma kakve krstove po trgovima, na svakom ćošku graditi male kapelice sa ikonama pa da se prolaznici klanjaju i krste. U Srbiji će uskoro to da rade.

(petak, 04. mar 2016, 06:52)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Pa zar ni u svojoj rodjenoj zemlje nesmiju makedonci biti ono sto su, zar Albanci da nam uvode red u vlastitoj drzavi?Sramimo se , kritika i uvreda na racun Srba kada smo podrzavali i bili uz ove,..Gde nam je sada vlast i gde su zakoni ?

(petak, 04. mar 2016, 06:16)
Podsetnik [neregistrovani]

Moskva

Sve se u Makedoniji moze srediti expres u korist vlasnika Makedonije - Makedonskog naroda . Dovoljno da vam predsednik i premijer drzave odputuju u Moskvu i izaberu pravoslavnu Rusiju umesto ateisticke EU. Eto to je sve , prosto ko pasulj Tetovac . Ali nece Makedonci pravoslavnu Rusiju , hoce bajku o finom lezilebu zivotu u EU , pa evo vam bajka .......osvajaci Albancii . U sopstvenoj drzavi ste u gorem polozaju od nacionalne manjine . Uzece vam ne pola nego celu Makedoniju za 20 godina a vi i dalje blejite u Brisel i cekajte clansku kartu , ....... !

(petak, 04. mar 2016, 02:27)
anonymous [neregistrovani]

priznavanje

eto vam "hvala" za priznavanje kosova...tako cete i zapadnu makedoniju da priznate kad verujete albancima i amerikancima...jadni ste

(petak, 04. mar 2016, 01:44)
anonymous [neregistrovani]

O da,

djavolu smeta krst.

(četvrtak, 03. mar 2016, 22:59)
Goran [neregistrovani]

Ajmo opet...

.... 25 godina iste priche...po pet puta godishnje ...Pochelo je! Patetika :)