Mađarska podiže ogradu na granici sa Rumunijom

Mađarski premijer Viktor Orban naložio je ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane da počnu sa pripremama za izgradnju ograde duž granice sa Rumunijom, kako bi se sprečio ulazak migranata.

"Ako bude potrebno, mi ćemo se štititi na celom potezu, od Slovenije do Ukrajine", rekao je Orban.

Mađarska je prošle godine zbog izbegličke krize podigla žičane ograde duž granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Orban je rekao da su za izbegličku krizu odgovorni Evropska unija i njene birokrate i nemačka politika dobrodošlice prema migrantima.

Mađarski premijer kritikovao je i plan EU da raspodeli više od 100.000 izbeglica u 28 zemalja članica, navodeći da Brisel želi da uspostavi "obavezujući, trajni i kontinuirani sistem raspodele" migranata.

Orban smatra da Evropska unija može da zaustavi priliv izbeglica, ali da njeni lideri ne žele to da učine.

"Već je dovoljno loše to što Brisel ne može da organizuje evropski odbrambeni sistem, a ono što je još gore, ne postoji ni volja za tim", rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da je odgovor EU na izbegličku krizu "apsurdan", a lidere EU uporedio sa kapetanom broda koji treba da potone koji određuje koji su brodovi za spasavanje za pušače i nepušače, umesto da spreči nesreću.

"Budućnost Evrope ne ugrožavaju samo oni koji žele da dođu, već i oni politički i ekonomski lideri, kao i intelektualci, koji pokušavaju da pretvore Evropu u Evropu protiv evropskog naroda", upozorio je Orban.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи