Skupština Crne Gore o demonstracijama

Premijer Milo Đukanović ponovio da odluka o priznanju nezavisnosti Kosova neće biti opozvana. Deo opozicija najavljuje da će tražiti raspisivanje referenduma. Opozicioni poslanici odlučili da ostanu u Skupštini i posle radnog vremena. Sutra nastavak sednice.

Rok koji je crnogorska opozicija dala vlastima u Podgorici da povuku odluku o priznanju Kosova, istekao je danas u 11 časova.

Milo Đukanović je,  u okviru "premijerskog sata", tokom redovnog zasedanja parlamenta, ponovio da odluka Vlade o priznanju nezavisnosti Kosova neće biti opozvana.

"Odluku smo doneli kada smo ustanovli da ne možemo ni pomoći ni odmoći Srbiji", rekao je Đukanović i podsetio da je već  51 država priznala Kosovo u trenutku kada je Vlada donela odluku.

Andrija Mandić, lider Srpske narodne stranke, rekao je da odluka nije doneta pod pritiskom velikih sila "već pod  uticajem Tirane i Prištine, odnosno albanskog lobija".

"Privatni interesi"

"Nije postojalo previše pitanja koja dele Crnu Goru, ali onda je vlada povukla potez (priznavanje Kosova) da bi se zadovoljili ne državni, nego nečiji privatni interesi", rekao je Mandić.

I predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista odbacili su, ranije, mogućnost da se odluka o priznavanju preispita, pa je opozicija najavljivala da će tokom današnje sednice Skupštine Crne Gore zatražiti raspravu o poverenju vladi Mila Đukanovića.

Lideri Srpske narodne stranke Andrija Mandić i Narodne stranke Predrag Popović tvrdili su da su opozicione parlamentarne stranke postigle potpunu saglasnost oko tog zahteva, i da će zahtev za preispitivanje poverenja vladi podržati i Pokret za promjene i Liberalna partija, javile su novinske agencije.

U  izjavi reporteru RTS-a Mandić je, međutim, rekao da će blok, kome on pripada, tražiti raspisivanje referenduma o odluci Đukanovićeve vlade.

Sednica, koja je kasnila dva sata, bila je na kratko prekinuta na zahtev opozicionih poslanika, uz obrazloženje da se "u zgradi Skupštine nalaze naoružane osobe".

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić je objasnio da se radi o obezbeđenju Skupštine, ali je ipak odredio pauzu da bi bio održan Kolegijum i razmotrene primedbe opozicije.

Prethodno je poslanik Pokreta za promjene Goran Batrićević zatražio prekid zasedanja i održavanje hitne sednice Odbora za odbranu i bezbednost, zbog toga što poslanicima juče nije bio dozvoljen ulazak u zgradu parlamenta.

Pred sam kraj današnje sednice jedan broj opozicionih poslanika je najavio da neće napustiti skupštinske prostorije posle 18 sati, na šta ih je predsedavajući posetio da je radno vreme od 9 do 18 i da neće biti izuzetka.

"Neka nas izbace silom, neka dovedu topove", čulo se iz opozicionih poslaničkih klupa. Predsedavajući je, međutim, zaključio današnju raspravu u 17 časova i najavio nastavak sednice za sutra.

Optužnice protiv demonstranata 

Crnogorska policija podiže optužnice protiv 34 učesnika protesta opozicije, održanog u ponedeljak.

Portparolka policije Tamara Popović obrazložila je da će 34 demonstranta biti optužena zbog "nasilničkog ponašanja koje je dovelo do nereda u kojima je povređeno 37 osoba, od čega 26 policajaca".

Popovićeva je naglasila da su i organizatori mitinga, lideri opozicionih partija, "svojim zapaljivim govorima" doprineli da se nasilje razbukta.

Posle nereda koji su izbili u ponedeljak, tokom protesta opozicije zbog priznavanja nezavisnosti Kosova, policija je privela 44 osobe.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša saopštio je da materijalna šteta, pričinjena na objektima mahom u centru grada, iznosi 54.000 evra

Mugoša je najavio da će šteta biti naplaćena tako što će organizatorima protesta biti uskraćene dotacije iz budžeta, namenjene parlamentarnim strankama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво