Raste broj ilegalnih migranata na mađarsko-srpskoj granici

Broj migranata koji pokušavaju da ilegalno iz Srbije uđu u Mađarsku ponovo je u porastu, a u proteklih 10 dana policija je u proseku dnevno hapsila oko 110 migranata, izjavio je savetnik za bezbednost mađarskog premijera Viktora Orbana, Đerđ Bakondi.

Na konferenciji za novinare, Đerđ Bakondi je rekao da je 500 ljudi pokušalo da ilegalno pređe u Mađarsku u januaru, dok je granična policija uhapsila njih 650 od 15. februara.

Vlada će biti spremna da zatvori "zelenu granicu" sa Rumunijom, kao što je uradila na svojim granicama sa Srbijom i Hrvatskom, ukoliko migranti pokušaju da pronađu nove rute za ulazak u Mađarsku, kazao je Bakondi.

On je istakao da je proteklih nekoliko sedmica grupa migranata stizala do mađarsko-srpsko-rumunske granice, ali da je rumunska policija bila efikasna u rešavanju situacije i da obaveštava mađarske vlasti o broju migranata koje zaustavi.

U vezi sa balkanskom rutom, Bakondi je naveo da Grčka dnevno beleži između 1.500 i 2.000 dolazaka, sa oko 30.000 migranata koji se trenutno nalaze u toj zemlji, dok je Makedonija primila oko 86.500 izbeglica u prvih dva meseca ove godine.

Izveštaji iz Srbije pokazuju da je nedeljni priliv izbeglica iznosio 16.000 u januaru i 7.000 u februaru, prenela je MTI.

Bakondi je dodao da nedavni izveštaj Međunarodne organizacije za migracije pokazuje da je više od 110.000 migranata ušlo u Evropu od 22. februara, od kojih većina preko Grčke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво