Idomeni, izbeglice stalno pristižu

Nervoza koja je već danima prisutna kulminirala je protestom u Idomeniju. Mnogi su tu već nedelju dana i kažu da ne mogu više da spavaju na otvorenom pod kišom.

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 20 hiljada izbeglica, a njihov broj se na graničnom prelazu sa Makedonijom drastično povećava, saopštilo je grčko ministarstvo za migracije. 

Makedonija je predveče otvorila granicu ali samo za 130 izbeglica i predviđaju da će do ponoći pustiti najviše još 200. Pre podne su na grčko-makedonskoj granici izbeglice protestovale.

Makedonski policajci su pre podne pustili tek nekoliko teško bolesnih izbeglica kroz vrata na čije otvaranje čeka više od 5.500 koji su samo u Idomeniju. Nervoza koja je već danima prisutna kulminirala je protestom.

Kada su videli da prilaze bodljikavoj žici, makedonski policajci obukli su opremu za razbijanje demonstracija i pripremili štitove.

Uzvikuju ''otvorite granice'' a kao glavne razloge navode što im nedostaje hrana, a nemaju garderobe čak ni za decu. Mnogi su ovde već nedelju dana i kažu da ne mogu više da spavaju na otvorenom pod kišom.

Ogorčeni su, kažu jer se kamp u kome su danima - puni, a ne vide kad će ga napustiti.

Migrant iz Sirije kaže da mu je dete spavalo na kiši i da ga je pkrivao džemperom, dok je on bio u majici. Kaže da se devojčica tresla sinoć od hladnoće i skoro da je gladna danima. "Ne razumem zašto nas ne puštaju. Nije fer", rekao je migrant.

U kamp u Idomeniju stalno pristižu nove izbeglice sa ostrva koja su prenatrpana. A u prestonici Atini, kao i u drugim gradovima na ruti kroz Grčku slika izbeglica koje spavaju na ulici postaje svakodnevica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи