Grci proširuju kamp u Idomeniju

Grčke komunalne službe počele su da šire i uređuju kamp za prijem novih migranata u Idomeniju na granici sa Makedonijom, zbog sve većeg priliva izbeglica.

Prema proceni humanitarnih organizacija u kampu i oko njega na njivama, boravi više od 4.000 migranata iz Sirije ali i iz Avganistana, Pakistana, Iraka i Maroka.

Migranti koji se nalaze unutar kampa u Idomeniju iako imaju potrebna dokumenta dobijena od grčkih vlasti ne mogu da pređu u Makedoniju jer je granica već drugi dan zatvorena.

Sve ovo traje veoma dugo. U Grčku smo došli pre deset dana. Evo imam sva dokumenta, iz Sirije sam i ovde sam sa ženom i četvoro dece. ZZelimo samo da nastavimo put ali granica je zatvorena i ne znam zašto to rade. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima ali nažalost to nije dovoljno, želimo samo da odemo odavde, objašnjava migrant iz Sirije, dok sa porodicom sedi na otvorenom pored pruge.

Predstavnici humanitarnih organizacija kažu da se situacija u kampu svakim danom sve više komplikuje i da je sve više dece.

Vidite da je mnogo migranata i da je situacija veoma složena i specifična.Mi smo iz humanitarne dečije organizacije i pokušavamo da pomognemo deci koja putuju sama . Naravno pomažemo koliko smo u mogućosti", rekla je Jota Hatsi iz organizacije Čildren.

Grci svakodnevno i dalje autobusima dovoze migrante iz Atine i Soluna u Idomeni. Međutim mnogi migranti koji su pre nekoliko nedelja smešteni u kampove u okolini Soluna i Polikastra, napustili su samovoljno kampove i pešice dolaze do Idomenija i zvaničnog graničnog prelaza Evzoni na grčko makedonskoj granici.

"Grčke komunalne službe počele su da šire i uređuju kamp za prijem novih migranata u Idomeniju na granici sa Makedonijom, zbog sve većeg priliva izbeglica.Iz Sirije smo i imamo sve potrebne dokumente, čak i pasoše. Želimo ovde da pređemo granicu ali nam ne dozvoljavaju. Policija hoće da nas vrati ali mi nećemo odavde", tvrdi Sirijac koji sa porodicom čeka u parku na dvadesetak metara od prelaza Evzoni.

Ka Idomeniju ponovo idu i Avganistanci koje je grčka policija samo pre nekoliko dana vratila u kampove blizu Atine.

Želimo samo da pobegnemo od rata i ubijanja. Ne znam zašto smo mi različiti od drugih. Molimo samo da nas puste da nastavimo dalje“, priča Imad iz Avganistana koji je sa još trojicom prijatelja pobegao iz atinskog kampa i ponovo se vraća na grčko-makedonsku granicu.

Oni koji su unutar kampa dobijaju obroke iz humanitarne pomoći međutim svi koji su na njivama oko kampa moraju sami da se snalaze.

Ekipa Tanjuga je snimila porodicu Haim iz Sirije koja je u lonacu na vatri kuvala krompir sakupljen sa njiva. Grčki trgovci su pored kampa napravili improvizovanu pijacu na kojoj prodaju povrće i voće ali samo onima koji imaju novac. Kilogram paradajza kažu da prodaju za evro a narandže za pola evra.

Makedonske vlasti su granicu sa Grčkom zatvorile uz obrazloženje da nemaju mesta za smeštaj u kampu u Đevđeliji, a migrante ne mogu da šalju za Tabanovce jer je i taj kamp pun Avganistanaca vraćenih iz Hrvatske i Srbije.

"U kampu je trenutno oko 650 osoba. Mi im pomažemo 24 sata. Dajemo im obroke, odeću a imamo i lekare koji im pružaju medicinsku negu. Trenutno nemamo nikakve informacije da će u toku dana i naredne noći neka grupa migranata krenuti ka Tabanovcima", komentariše portparol Crvenog krsta u Đevđeliji Aleksanadar Jonuzovski.

Grčki ministar za migrantsku politiku Janis Muzalas izjavio je danas za grčke medije da ta zemlja ima plan kako će reagovati zbog pogoršanja migrantske krize. On je i ocenio da način na koji Austrija pokušava da reši migrantsku krizu šteti i Grčkoj i EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво