Читај ми!

Novi zamenik hrvatskog ministra turizma sklon govoru mržnje

Kadrovanje u hrvatskoj vladi, formiranoj pre tek nešto više od mesec dana, i dalje izaziva burna reagovanja u samoj izvršnoj vlasti i javnosti, a najnoviji slučaj je izbor splitkog publiciste i enigmatičara Roberta Pauletića za zamenika ministra turizma, sklonom govoru mržnje.

Pauletić, naime, od početka devedesetih nosi hipoteku pisanja huškačkih tekstova, podsećaju hrvatski mediji, koji su iz arhive odmah izvadili njegove pogrdne izjave i stavove prema Srbima, ali i drugim turistima bez obzira na njihovu nacionalnost ili boju kože.

Reagujući na izbor Pauletića gradonačelnik Splita Ivo Baldasar rekao je da je izbog njegovog sugrađanina na mesto zamenika ministra za turizam "uvreda za sve pristojne ljude, a još veća za njegove drage kolegice i kolege iz turizma."

Pauletić je samo jedan u nizu kadrova hrvatske vlade čije imenovanje potresa hrvatsku poltiičku scenu, posebno nakon smene Mija Crnoja sa pozicije ministra branitelja, koji je za vremem svog mandata uspeo samo da osvešta kabinet i izbog ministra kulture Zlatka Hasenbegovića koji negira antifašizam i divi se liku i delu Anta Pavelića.

U slučaj se pretvorila i namera da se umesto Crnoje za ministra branitelja imenuje Miljan Brkić, ali sama njegova kandidatura u javnost je izbacila priču da je on falsifikovao svoju diplomu.

Nesumnjivo da će slučaj Brkića zameniti slučaj Pauletić, poebno nakon što su hrvatski mediji objavili njegove reakcije na boravak srpskih turista na hrvatskom primorju.

Pauletićev tekst je objavljen pre osam godina u Slobodnoj Dalmaciji, u kojem se on snebivao nad pojavom srpskih turista na Jadranu i opisivao kako je demonstrativno napustio hotel upravo zbog toga.

Tekst glasi: "Smesta sam otiša do vlasnika hotela, inače purgera (!), i reka da napuštan hotel već sutra ujutro, umisto u sridu kako san planira. Reka je samo: 'Okej, nemojte kaj zamerit!', iako smo znali i on i ja o čemu se radi. Ali je...., kume, kune su kune, makar bile i srpske. Srbi su nan se, eto, zbilja vratili, u velikon broju. Istra, Kvarner, otoci, Dubrovnik, dolaze bez kompleksa i straja. Ka i ovi burazer s Paga, neka mu je srećno letovanje', napisao je Pauletić, dok se njegova supruga u istom tekstu zgražala riječima: 'Koje su ovo škovace? Šta provociraju ovako usrid Hrvatske? Jesu li oni normalni?

Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon", stajalo je dalje u tekstu.

A na svom Fejsbuk profilu novi zamenik ministra turizma je pre nekoliko meseci objavio je fotografiju i prigodni tekst koji su takođe izazvali brojne reakcije, a odnosi se na turistu sa Dalekog istoka: "U Splitu sve vrvi od Japanaca! Ova Japanka koju san danas snimija ispod Svetog Duje valjda misli da smo mi svi bolesni od gube - stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde .... mater japansku! Kako je pisalo na onome grafitu: Japanci, mrš nazad u Kinu!"

Inače, Pauletić je imenovan iz kvote Mosta iako nije njihov član, već samo simpatizer.

Poznat je i kao najmlađi pobednik nekada popularne Kviskoteke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво