Читај ми!

Migranti beže iz grčkih kampova, u Đevđeliji krcato

U Grčkoj je danas, prema procenama vlasti, gotovo 15.000 izbeglica i migranata. Iako je nešto više od stotinu uspelo da pređe u Makedoniju, u kampu u Đevđeliji tvrde da neće puštati izbeglice dok se njihov kamp ne isprazni. Zbog toga su i kampovi u Grčkoj puni. Iz nekih blizu Soluna su izbeglice pobegle i već stigle do granice.

Videti makedonsku zastavu za mnoge koji su na balkanskoj ruti jeste olakšanje. Teško se prolazi stroga i dugačka kontrola koju zajedno sa domaćim sprovode češki, slovački i mađarski policajci. Nije lako ni volonterima koji pomažu izbeglicama da dokažu odakle su.

"Mnogo je, mnogo problema. Malo je nelogično da se traži pasoš ili lična karta od izbeglica", kaže Tara Petkovska.

Predstavnici UN ne žele da kritikuju odluku vlasti, ali navode bizarne situacije. Za nekoga tragične.

"Juče smo na primer imali situaciju da je porodica razdvojena. Žena sa dvoje dece je ušla u Makedoniju, dok je njen suprug, koji nije mogao da dokaže nacionalnost, ostao u Grčkoj", rekao je Hajdar Fahad, predstavnik UNHCR-a u kampu Đevđelija.

S druge strane granice, u grčkom kampu Evzoni nikao je jedan novi mali grad.

Od jutros je podignuto od 100 do 150 šatora. Postavljeni su tokom dana jer je glavni kamp potpuno popunjen. Osim što nedostaje mesta nedostaje i ono osnovno – obuća, garderoba, hrana.

Četiri porodice iračkih Kurda smestile su se na livadu, gde prave pirinač-čorbu kojom su ponudile i ekipu RTS-a, iako im je prazan stomak.

"Previše je ljudi ovde. I nema hrane. Mnogo smo gladni", kaže Abdula Osman.

Migranti znaju za nove propise. Dokumenta čuvaju kao oči u glavi. Ravci Hedar kaže da je imao dobar razlog da pobegne i pokazuje svoje fotografije u uniformi.

"Pobegao sam iz Iraka od Islamske države. Ne smem da izgubim dokumenta jer će me vratiti tamo. Ja sam pešmerga (naziv za vojne snage Iračkog Kurdistana)", rekao je Ravci Hedar.

Sirijci koji su pobegli iz istog razloga, danas su opet bežali – iz kampa kod Soluna. Do granice deo puta su prešli taksijima, a kažu bar 40 kilometara pešice.

"Policija nam je jedan, dva, tri dana govorila da čekamo. Nismo mogli više i narod je krenuo", kaže Azad, izbeglica iz Sirije.

Ne znaju da je kamp u koji idu već prepun i da se na ulaz u Makedoniju čeka danima. Policija je posle podne pokušala da u autobuse ukrca Avganistance kako bi ih vratila prema Atini i rasteretila. Nisu želeli da uđu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се