Читај ми!

EK: Mađarski referendum nije u skladu sa strategijom EU

Plan Mađarske da održi referendum o obaveznim kvotama za prijem migranata koje je EU odredila državama članicama možda je u suprotnosti sa dogovorenom strategijom za razrešenje izbegličke krize, saopštila Evropska komisija. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da će se referendum o obaveznom kvotama za raspodelu migranata odnositi samo na buduće predloge EU.

Portparolka Evropske komisije je rekla da komisija čeka dodatno pojašnjenje iz Budimpešteo predlogu premijera Mađarske Viktora Orbana za raspisivanje referenduma.

"Ne shvatamo kako se taj referendum uklapa u proces donošenja odluka koje su dogovorile sve države članice, a među njima i Mađarska, a koje su navedene u sporazumima EU", izjavila je portparol Komisije.

Orban još nije odredio datum održavanja referenduma niti je izneo detalje o tome kako će biti formulisano pitanje.

U međuvremenu, šef diplomatije Peter Sijarto rekao je da će se planirani referendum odnositi samo na buduće predloge, pošto je Mađarska već osporila na sudu raniju odluku EU o kvotama.

Zajedno sa Slovačkom, Mađarska je sudskim putem osporila raniju odluku EU o kvotama, za koju je Sijarto rekao da je "doneta uz nepoštovanje propisa EU".

Države članice EU su u septembru većinom glasova, uprkos protivljenju Mađarske i drugih istočnoevropskih zemalja, odlučile da se uspostavi dvogodišnji plan za prihvat 160.000 azilanata koji se trenutno nalaze u Grčkoj i Italiji prema obaveznim nacionalnim kvotama.

Mađarski premijer Viktor Orban je, međutim, odbio da učestvuje u tom planu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво