Vojska čuva granicu Bugarske

Poslanici u Sofiji jednoglasno su usvojili izmene Zakona o odbrambenim i oružanim snagama i odobrio učešće vojske u zaštiti granica zbog sve većeg migracionog pritiska.

Bugarske oružane snage biće zadužene za misije pogranične bezbednosti u skladu sa vladinom odlukom koja, takođe, podrazumeva obezbeđivanje potrebnih finansijskih i drugih sredstava, prenosi BTA.

Ministar odbrane Bugarske će izneti pravila za izvođenje takvih misija.

Među razlozima za izmenu zakona navedeno je da je zemlja pod sve većim migracionim pritiskom uzrokovanim međunarodnim okolnostima, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže sve napore da savlada taj pritisak, ali da mu je potrebna podrška drugih državnih tela.

Oružane snage imaju osoblje i resurse koji bi mogli da budu upotrebljeni u zajedničkim misijama pogranične zaštite, zaključuje se u obrazloženju.

Izmene su izglasane bez prethodne debate, napominje bugarska agencija.

I Slovenija je juče poslala svoju vojsku na granicu sa Hrvatskom, uključivši 80 vojnika u patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz te zemlje, prenela je Hina.

Slovenački parlament je u ponedeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 17:11)
anonymous [neregistrovani]

Zašto vojska?!

Dok Srbija nije u Skupštini potpisala nedavno onaj dokument sa NATO-om svi su imali civilnu zaštitu na granicama, a sada svi odjednom imaju vojsku. Da neće da predju državnu granicu i upadnu svi u Srbiju ( to može da se očekuje i od Bugarske , Rumunije, Hrvatske) ?

(četvrtak, 25. feb 2016, 11:44)
anonymous [neregistrovani]

EU

Koliko se sećam, civilna kontrola granica bila je jedan od bitnih uslova da Srbija dobije status kandidata za EU? A sad se vidi da same (političke) članice ne moraju da se pridržavaju nijednog od tih uslova? Još su Englezima garantovali da se na njih neće odnositi nikakva EU pravila, nego da će i dalje moći da se bogate na račun cele EU. Bre, toga ni u zatvorima nema.

(četvrtak, 25. feb 2016, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

EU vrednosti

Nas su ubeđivali da vojsci nije mesto na granic, da granica mora da se demilitarizuje, da su granice u Evropi prošlost...Sada kada imaju probleme slične prirode kao što ih je imala i ima Srbija sada su u EU zaboravili na svoja pametovanja drugima, čak su i bodljikavu žicu i ograde postavili. Licemerju u EU nikad kraja i to će joj doći glave!