Godišnjica otmice u Štrpcima

Navršava se 23. godina od otmice 20 putnika na liniji Beograd–Bar u Štrpcima, opština Rudo, u Bosni i Hercegovini. RTS večeras tim povodom od 20.05 na Drugom programu emituje dokumentarni film "Voz 671". Film će danas biti emitovan i na javnim servisima u Bosni i Hercegovini.

Tokom suđenja Nebojši Ranisavljeviću pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine, utvrđeno je da su otmičari bili pripadnici paravojne grupe predvođene Milanom Lukićem.

Oni su 27. februara 1993. u 15.30 zaustavili voz i iz njega izveli grupu Muslimana kao i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo.

U fiskulturnoj sali lokalne osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vredne stvari, a zatim ih pretukli. Zatočenici su potom vezani žicom, uvedeni u kamion i odvezeni u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih Milan Lukić i Boban Inđić pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.

U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađena su tela Halila Zupčevića, Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Zajednički istražni tim je tokom godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao više od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice, da bi usledila akcija dva tužilaštva 5. decembra 2014. kada je uhapšeno ukupno 15 osumnjičenih osoba - pripadnika VRS i paravojne formacije "Osvetnici", pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 19. maja 2015. protiv nekadašnjih pripadnika VRS zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH je prethodno sredinom aprila optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd–Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci.

U Srbiji je zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je usledio uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.

Prethodno, krajem februara Tužilaštvo je saopštilo da je završilo istražni postupak protiv pet osoba: Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, na osnovu sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 15:27)
anonymous [neregistrovani]

zlocin je zlocin

zlocin je zlocin. po cemu je ovaj drugaciji od drugih zlocina u yug ratovima devedesetih. po tome sto su putnici u vozu, koliko je meni poznato, bili gradjani srbije i Cg. vozili su se unutar svoje zemlje koja nije bila u ratu. bili su to civili koji su kupili kartu i usli u redovnu voznu liniju. ali, neka vojna formacija ih je samo na osnovu imena i prezimena izvela iz voza i likvidirala..nije to bila kolateralna steta, vec zlocin s umisljajem, na verskoj i rasnoj osnovi.

(subota, 27. feb 2016, 14:38)
anonymous [neregistrovani]

Zlocini

A kada ce nasi mediji za promenu poceti da emituju emisije o neduzno ubijenim Srbima u Bratuncu, Kravici, Gorazdu ? Osudjujem svaki zlocin nad svakim covekom bilo koje vere i nacije, ali pitam se sta je sa nasim zrtvama, zasto se njihove tragicne smrti nikada ne spominju i obelezavaju ?

(subota, 27. feb 2016, 14:31)
anonymous sasa [neregistrovani]

pravda

Nebojša dobio za zlocin 15god a ovi u sarajevu za 70 ubijenih srba 5 god. Valjda njihove žrtve više vrede.

(subota, 27. feb 2016, 13:58)
Воронцов [neregistrovani]

@ @ Злочин из расне мржње

Ствар је у томе штосам користио називе из Резолуције Генералне скупштине УН 2106 А(XX) од 21. децембра 1965. где је сва та дискриминација назвата расном , а аналогно томе и злочини су расни. Дакле права су погашена и људи су још и убијени. У Кривичном закону Србије то се третира као кривично дело учињено из мржње према раси, вероисповести, националној или етничкој припадности. Дакле поједностављено речено према Међународном праву ( Резолуција УН) расна мржња је општи појам под којим се подразумева и раса, боја, нација, етничка група, вера и сл.

(subota, 27. feb 2016, 12:32)
anonymous [neregistrovani]

@Злочин из расне мржње

Voroncov, pobrkao si pojmove, ne moze da bude zlocin iz rasne mrznje jer su bili iste rase. Bio je zlocin iz verskih razloga, razlicite vere su bili.

(subota, 27. feb 2016, 10:27)
anonymous [neregistrovani]

To nije bilo potrebno!

Bez ikakve veze su ubijeni, bili u pogrešno vreme na pogresnom mestu !

(subota, 27. feb 2016, 09:11)
Воронцов [neregistrovani]

Злочин из расне мржње

Ово је класичан пример злочина из расне мржње (националне верске) каквих су биле препуне деведесете године. Убили су дакле потпуно невине људе само зато што су припадали другој религији, нацији. Злочини из расне мржње су најгори облик злочина .

(četvrtak, 25. feb 2016, 12:38)
anonymous [neregistrovani]

zločin

Ubijeni Hrvat je bio penzionirani oficir, pukovnik JNA !