Читај ми!

Slovenija poslala vojsku na granicu sa Hrvatskom

U patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske od danas je uključeno 80 slovenačkih vojnika, saopštili su zvaničnici u Ljubljani.

Vojnici patroliraju zajedno sa graničnom policijom i mogu zaustaviti migrante i zatražiti od njih lična dokumenta na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor, prenosi Hina.

U slučaju većih prodora mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu, a u samoodbrani mogu upotrebiti silu.

Slovenački parlament je u ponedeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije objavilo je da planira da popuni rezervni sastav sa 600 pomoćnih policajaca za koje su već osigurana sredstva, koji bi kontrolisali ilegalni migracijski tok u unutrašnjosti države.

Zbog jače kontrole na grčko-makedonskoj granici u Sloveniji u poslednja tri dana nije bilo novih dolazaka izbeglica i migranata u Dobovi i njihovog prelaska u Austriju, ali se Ljubljana priprema za mogući dolazak migranata sa severa kojima Nemačka i Austrija ne odobre azil, navodi hrvatska agencije.

U poslednjih deset dana Austrija je u Sloveniju vratila 400 izbeglica, a za sve njih još nije nađen smeštaj.

Iako je premijer Miro Cerar rekao da nema razloga za strah od izbeglica koji bi u Sloveniji proveli određeno vreme, proteklih dana su održani protesti lokalnih zajednica u Logatecu, Kranju i Šenčuru.

Na ksenofobiju i otpor prema migrantima osvrnuo se danas predsednik Slovenije Borut Pahor rekavši da takve pojave može sprečiti samo efikasna i zajednička politika EU.

Rešenje za migracijsku krizu treba naći na područjima iz kojih migranti dolaze, rekao je Pahor i ocenio da će zbog izostanka takve politike rasti protivimigrantsko raspoloženje u zemljama Europske unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво