Читај ми!

Predsednik Albanije zatražio od BiH da razmotri priznanje Kosova

Predsednik Albanije Bujar Nišani rekao je u Sarajevu da je od članova Predsedništva BiH zatražio da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa priznavanjem Kosova i dokumenata kosovskih građana.

"Verujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za ceo region", rekao je Nišani na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, priznavanje Kosova i dokumenata građana sa Kosova su u interesu i BiH i Kosova.

"Podelio sam svoj stav sa članovima Predsedništva BiH, jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost", rekao je albanski predsednik.

On smatra da priznanje Kosova "nije nikakav atak na neku drugu zemlju, već doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

Nišani je ocenio da njegov zahtev da BiH prizna Kosovo i kosovska dokumenta jeste recipročan interes, pojasnivši da to podrazumeva pravo na slobodno kretanje, uključujući i ekonomski razvoj.

"Nadam se da će doći dan kada će građani Kosova moći da posećuju zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo će im trebati lična karta", naglasio je predsednik Albanije.

Naglasio je da mu je drago što je u vezi s ovim pitanjima "naišao na veliko razumevanje i dobru volju članova Predsedništva BiH".

Dodao je da njegova zemlja pruža punu podršku suverenitetu i integritetu BiH.

Nišani je čestitao institucijama BiH na reformama koje su do sada pokrenute, ističući da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu i da imaju iste teženje ka evropskim integracijama.

Albanski predsednik je naveo da su ostvareni kontakti dve zemalje na najvišem nivou, da je zabeležen porast razmene roba, kao i da postoji mogućnost povećanja te razmene.

Prema njegovim rečima, u Albaniji danas posluje 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje, a prioritet dve zemlje je jačanje ekonomske saradnje radi još većeg razvoja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

Čović je naglasio da evroatlantski put BiH nema alternativu, ističući da je uz članstvo u Evropskoj uniji za BiH važno aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u.

Naglašeno je da BiH i Albanija nemaju otvorenih pitanja,Predsednik Albanije boravi u zvaničnoj poseti Sarajevu. Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH on će se razgovarati i sa sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albanskog prijateljstva.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара