Bečki razgovori o balkanskoj ruti

U Beču danas razgovaraju o migraciji resorni ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemlje domaćina, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Bugarske i Albanije.

Teme ove regionalne konferencije zemalja duž Balkanske migracione rute su razmena informacija, koordinacija mera u aktuelnim migracionim tokovima, borba protiv krijumčara i otklanjanje opasnosti od terorizma. Domaćini su ministri Johana Mikl Lajtner i Sebastian Kurc, javlja dopisnica RTS-a iz Beča.

Prvi tematski panel se odnosi na unutrašnju bezbednost. Na njemu će se razgoovarati o graničom režimu, borbi protiv krijumčarskih mreža i sprečavanju ekstremizma.

Drugi panel je spoljnopolitički, teme su borba protiv uzroka velikih migracionih pokreta, kooperacija sa trećim zemljama i razmena informacija sa zemljama porekla migranata.

Na trećem panelu, koji će ustvari biti radni ručak na poziv ministara odbrane Petera Doskomila, razgovara se o civilno-vojnim aspektima graničnog režima.

Pres konferencija ministara Zapadnog Balkana u Ministarstvu unutrašnjih poslova, posvećena migrantskoj krizi, završena je.

Na konferenciji je između ostalog diskutovano o tome da treba postaviti standardnu proceduru, a dogovoreno je i da svi učesnici moraju da podržavaju Makedoniju, koja se nalazi na vratima krize.

Smatra se da trenutna situacija ne dopušta ni Austriji ni balkanskim zemljama da sede i čekaju. Nešto je moralo da se napravi do 7. marta kad je zakazan samit sa Turskom.

Evropska Komisija, Berlin i Atina juče su oštro kritikovale Austriju zbog ovog sastanka, koji se doživljava kao neovlašćena pojedinačna akcija u jednoj osetljivoj materiji koja dodiruje sve.

Službeni Beč je odgovorio u istom tonu da se dogovor deset zemalja duž balkanske rute ne može nazvati solo tačkom, već regionalnom saradnjom.

Činjenica jeste da je to samit pre samita, on je uneo pometnju u još jedini adut koji nemačka kancelarka Merkel misli da ima: dogovor sa Turskom.

Kada se Turska prošle nedelje zbog domaćih problema nije pojavila na susretu u Briselu, Merkel je taj dogovor prebacila za početak marta.

Beč je sa svoje strane zaključio da trenutna situacija ne dopušta ni Austriji ni balkanskim zemljama da sede i čekaju - Nešto se moralo napraviti da se ta od Turske nametnuta pauza premosti.

Nemačka takođe protestuje i zbog visine dnevne kvote migranata koju Austrija propušta prema Nemakoj, 3.200. Austrijski odgovor je neuvijeno jasan: "Nema problema, izjavila je ministarka policije Mikl Lajtner - neka Nemačka kaže koju dnevnu kvotu a mi ćemo tu inforamciju preneti dalje niz Bakansku rutu".

Kancelar Fajman se juče pitao zašto Berlin i Brisel traže da se sve balkanske granice otvore za neograničeni protok izbeglica, a onda zatvore one između Austrije i Nemačke?

"Od Grčke do Austrije se gleda u nebo, a onda se kaže, Austrija propušta u Nemačku previše izbeglica!"

Ton između Nemačke i Austrije postaje sve grublji, odkada Beč veruje da Balkan, silom okolnosti, pokazuje više osećaja za relnost nego Angela Merkel.

Austrijski Fajman je bio poslednji evropski nacionalni lider koji je podržavao Merkelin plan o migracionim kvotama. Njeno jedino uporište ostali su još šef Evropske komsije Junker i predsednik Evropskog parlamenta Šulc.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара