Stroža kontrola preusmerila migrante na Bugarsku?

Priliv migranata u Srbiju je smanjen zbog strožih kontrola migranata iz zemalja Bliskog istoka na grčko-makedonskoj granici, ali je, kako tvrde mediji, zbog toga otvorena nova ruta preko Bugarske.

Iako granice nisu zatvorene, države druž balkanske izbegličke rute počele su da sprovode zajedničko profilisanje i registraciju izbeglica, kako bi se napravila razlika između ekonomskih ili ilegalnih migranata od onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Sporazum o 15 tačaka koji su nedavno u Zagrebu potpisali šefovi policija kroz koje migranti prolaze na putu ka Evropskoj uniji doveo je do toga da se smanji pritisak na srpsku granicu i njene prihvatne centre, a da se, s druge strane, poveća broj prelazaka preko Bugarske.

U očekivanju takve situacije bugarski parlament izglasao je prošlog četvrtka da se vojsci te države omogući da asistira policiji prilikom granične kontrole, s obzirom na to da je u tu zemlju, od početka migrantske krize, ušlo oko 30.000 ljudi poreklom sa Bliskog istoka.

Kako je danas saopštila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od početka godine u Grčku i Italiju stiglo je više od 100.000 migranata i izbeglica.

Zbog bojazni od povećanja ilegalnog prelaska i, u vezi s tim, krijumčarenja ljudi, Evropol je juče otvorio novi Evropski centar za borbu protiv krijumčarenja migranata.

Direktor Evropola Rob Vejnrajt je objasnio da ta agencija procenjuje da je devet od deset tražilaca azila koji su stigli u Evropu organizovali svoj put preko kriminalnih krijumčarskih mreža.

Rekao je da će novi centar, čije je sedište u Hagu, pomoći članicama EU da "poboljšaju razmenu informacija i operacionalnu koordinaciju u borbi protiv organizovanog krijumčarenja migranata".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво