Читај ми!

Zapadnobalkanska ruta, granice nisu zatvorene

Evropska komisija potvrdila je da zemlje na zapadnobalkanskoj ruti nisu zatvorile granice za migrante, ali Brisel zahteva međusobno obaveštavanje o preduzetim merama. Istovremeno, Austrija je zakazala sastanak ministara unutrašnjih poslova zapadnobalkanskih država, koji će biti održan dan uoči sastanka njihovih kolega iz EU.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto istakla je da zemlje zapadnog Balkana nisu zatvorile granice za izbeglice.

Upitana za mišljenje EK o merama Austrije, koja je zatvorila granice za migrante iz Avganistana i ograničila broj tražilaca azila na 80 dnevno, što je dovelo do toga da Avganistance ne propušta ni Makedonija, Berto je navela da je EK kroz stalni mehanizam konsultacija za vikend saznala da "granice nisu zatvorene".

Berto je ukazala na prošlonedeljni zaključak vođa EU da se mora zaustaviti talas migranata, kao i uskladiti mere na granicama država duž migrantskog puta.

Vođe EU su naglasile da će istrajati na "evropskom pristupu" za rešavanje izbegličke krize, za šta se sve vreme zalaže i Komisija, istakla je Berto.

Prethodno je, juče, vršilac dužnosti direktora srpske policije Vladimir Rebić istakao da srpske granice nisu zatvorene, ali da će od danas migranti moći da se kreću isključivo uz potvrdu sa pečatom i fotografijom, koju će dobiti na granici Grčke i Makedonije.

Austrija je, uoči susreta ministara unutrašnjih poslova EU zakazanog za četvrtak, na kom će oni razmotriti konkretne mere za otklanjanje migrantske krize, sazvala susret ministara unutrašnjih poslova Srbije, Makedonije, Bugarske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Cilj sastanka ministara zemalja zapadnobalkanske rute je razjašnjavanje i usaglašavanje ograničenja sa onima koje je uvela Austrija.

Vlada u Beču je ograničila broj migranata koji preko njene teritorije idu dalje u EU na 3.200 dnevno.

Policijski zvaničnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije su se prošle nedelje dogovorili da organizovano, autobusima i vozovima, prebacuju migrante koji pređu grčko-makedonsku granicu.

Makedonski mediji javljaju da se oko 500 izbeglica iz Avganistana nalazi u izbegličkom kampu Tabanovce uz granicu sa Srbijom, pošto im navodno srpske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas je naveo da Grčka nastoji da, diplomatskim sredstvima, ubedi vlasti u Skoplju da prihvate avganistanske izbeglice, budući da se više hiljada njih nagomilalo na grčko-makedonskoj granici i u Pireju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи