Hrvatska priprema zakon o lustraciji

Hrvatska priprema zakon o lustraciji, a na nacrtu tog akta rade "blajbergovci", uz političku podršku potpredsednika Sabora i predsednika desne HSP-a AS Ivana Tepeša i proteklih dana često spominjanog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, čiju smenu traže brojna udruženja iz oblasti kulture i ugledni pojedinci. Opozicija, međutim, smatra da se sa lustracijom zakasnilo.

Za sada je to sve što se zna o projektu koji je još u proleće prošle godine, u sklopu predizbornih obećanja, najavio predsednik HDZ-a i potpredsednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko, piše zagrebački Jutarnji list.

Ko bi sprovodio lustraciju, na osnovu kojih dokaza, kao i koji bi se kiterijumi uzeli u obzir za lustriranje, te koje bi bile posledice tog postupka samo su neka od pitanja na koja nitko ne daje odgovor.

"Lustracija nije naša izmišljotina, ona postoji u evropskoj praksi i na tom tragu i mi treba da je sprovedemo. Zločin NDH i oni koji su ih činili su procesuirani. Imali smo Domovinski rat, a zločini koji su se dogodili tokom odbrane takođe su procesuirani", kaže Tepeš.

Dodaje da se može govoriti o Gruborima, Lori, pa do Haškog suda kao "vrhunca optužbi od kojih su se generali Mladen Markač i Ante Gotovina uspešno odbranili".

Tvrdi da niko nije odgovarao za događaje od maja 1945, za Blajburg, Tezno, Križni put, da niko nije procesuiran za Goli otok, za ubistva hrvatskih emigranata - od porodice Ševo pa nadalje.

"U zatvoru se završavalo zbog pevanja 'Vile Velebita' i ružnih reči o Titu, a niko zbog toga nije odgovarao", kaže Tepeš.

S druge strane, opozicioni blok okupljen oko SDP-a smatra da je pitanje lustracije nepotrebno i da samo pokazuje da ova vlada nema ozbiljan program za vođenje države.

Funkcioner SDP-a Peđa Grbin kaže da treba biti jasan, a to znači da je stav Evropskog suda za ljudska prava, svako ko se ogrešio o ljudska prava i činio zločine za to mora da odgovara. To, međutim, dodao je, uvek mora biti utvrđeno u sudskom postupku za svaku osobu pojedinačno.

"U protivnom nešto što ima opravdanje, a lustracija bi bila opravdana da je na vreme sprovedena, postaje samo po sebi nepravda", ističe Grbin.

Dodaje da je promašaj tražiti uzor u češkom modelu, što inače najavljuje ministar Hasanbegović, jer, kako objašnjava ta država je izašla iz komunizma i sprovela tranziciju u bitno drugačijim uslovima u odnosu na Hrvatsku.

Grbin je zapitao, s obzirom na to da je Hrvatska zakasnila s lustacijom, šta bi to značilo za ponašanje pojedinaca tokom devedesetih u samostalnoj Hrvatskoj.

"Ako idemo u lustraciju, treba li njome obuhvatiti i ljude koji su prisluškivali i uhodili Vladu Gotovca, Dražena Budišu, koji su odgovorni za prisluškivanja čitavih novinskih redakcija, koji su stvarali dosije novinara i opozicionih političara, koji su kroz medije osnovane upravo u tu svrhu u drugoj polovini devedesetih plasirali obaveštajne konstrukcije i podvale režirane u delovima obaveštajnog aparata, a sve u svrhu političkog obračuna između pojedinih struja u HDZ-u", naveo je Grbin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара