Читај ми!

Austrija počela primenu dnevnih kvota za migrante

U osam časova Austrija je počela da primenjuje ograničenja broja migranata koji dnevno mogu da uđu u zemlju. Ovo je dalji korak ka zaustavljanju talasa izbeglica, koji je EU okarakterisala kao kršenjem zakona Unije. Ministarka Mikl Lajtner ističe će se oko ograničenja broja migranata delovati usaglašeno sa susednim zemljama.

Ovaj sistem upravljanja granicama uveden je na južnoj granici, prema Sloveniji, odakle trenutno, preko balkanske rute dolaze izbeglice. Granični prelazi, kako je najavljeno, biće od sutra otvoreni od šest časova do 22 časa. 

Novo upravljanje graničnim prelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u proseku pet na sat, što je ranije najavila i austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner.

Uz to je vlada odredila da se kroz Austriju propušta dnevno maksimalno 3.200 izbeglica, koje planiraju proputovanje, odnosno da zatraže azil u jednoj drugoj zemlji EU.

Prema procenama Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, to znači da će na sat biti propuštano do 200 izbeglica, koje će nastaviti putovanje.

Kada kontingent bude iscrpljen, tražioci azila i izbeglice koje žele samo da prođu kroz Austriju u nameri da traže zaštitu u nekoj drugoj zemlji, moraće na slovenačkoj strani da čekaju do sledećeg dana, odnosno do šest časova kada se granica ponovo otvara.

Zbog procena da bi novi sistem mogao preusmeriti rutu, austrijske vlasti su najavile pojačane kontrole i na drugim državnim međama, sa opcijama podizanja ograde, i primenom ovog sistema upravljanja.

U saopštenju dostavljenom agenciji APA, ministarka Mikl Lajtner istakla je da aktuelna utvrđena dnevna kvota od 80 zahteva za azil neće biti dovoljna.

"„Bićemo prinuđeni da smanjujemo dnevnu gornju granicu“", najavila je Mikl Lajtner.
Prema njenim rečima, u ovome će Austrija delovati usaglašeno sa susednim zemljama.

Miki Lajtner: Zajednički rad na "kočenju" migranata

U prvoj fazi se radi pre svega o tome da se izbegne zastoj u zemljama Balkana.

"„Ne smemo raditi jedni protiv drugih, već zajedno moramo da kočimo migrante“", podvukla je Miki Lajtner.

Ministarka je istakla da Austrija ne može savladati isti broj izbeglica kao prošle godine i da je uvođenje dnevnih ograničenja samo dalji korak ka zaustavljanju talasa izbeglica.

"Važno nam je da svaka zemlja duž balkanske rute deluje restriktivno na svojoj granici, a taj domino efekat je delotvorniji ako delujemo usaglašeno", naglasila je Mikl Lajtner.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos je austrijskoj vladi poslao pismo u kome je ukazao da Beč ovim krši zakone Unije.

"Austrija spada u najopterećenije zemlje članice EU i dostigla je do svojih granica izdržljivosti", naglasila je Mikl Lajtner u saopštenju i dodala da je pitanje kako obezbediti sopstvene granice sve dok ne postoji evropsko rešenje.

Avramopulos je ocenio da "ono što su Austrijanci odlučili nije u skladu sa evropskim zakonima".

Beču je poslao pismo u kome se ukazuje da odluka austrijskih vlasti nije u skladu sa evropskim zakonima i da su Austrijanci dužni da prihvate molbe za azil bez ograničenja.

Inače na graničnom prelazu Špilfeld, ka Sloveniji, do podneva nije pristigla niti jedna izbeglica, potvrdio je portparol policije Fric Grundnig agenciji APA.

Policija, koja je počela da primenjuje novi režim na granici, ne očekuje da će tokom današnjeg dana pristići migranti.

Uzrok tome vide u reakciji zemalja Jugoistočne Evrope na najavljenu primenu dnevnih kvota u Austriji.

Prema slovenačkim vlastima, izbeglički kamp u Šentilju, graničnom mestu, je prazan, a nije bilo ni novih dolazaka u Sloveniju.

U Austriju je prošle godine ušlo oko 700.000 migranta najčešće bežeći od sukoba u Siriji i Avganistanu, a oko 90.000 je podnelo zahtev za azil u toj zemlji. Većina je, ipak, nastavila put ka Nemačkoj.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи