Čuvar nacističkih logora preminuo u Osijeku

Osiječanin Jakob Dencinger, osumnjičen kao pripadnik nacističke SS jedinice i čuvar u najmanje pet nacističkih koncentracionih logora smrti, preminuo je u 92. godini, javili su hrvatski mediji.

Prema navodima Glasa Slavonije, Dencinger nije dočekao kraj istrage o ratnim zločinima i eventualno suđenje.

Već kao 18-godišnjak se pridružio Hitlerovim vojnim jedinicama, a od sredine 1943. je bio čuvar u najmanje pet koncentracionih logora.

SAD su 1989. godine pokrenule sudski postupak da mu se oduzme državljanstvo, a on je 1990. odlučio da se vrati u tadašnju Jugoslaviju, preneo je hrvatski RTL.

Hrvatsko Državno tužilaštvo je protiv njega vodilo brojne istražne radnje, ali dosad još nije otkriveno ništa što bi ga teretilo za ratne zločine.

U Osijeku je od tada živeo sve do svoje smrti, a plaćao je ženu koja je brinula o njemu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво