Grabar Kitarović: Osuditi napade na manjine, ali i na hrvatski narod

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napisala je u odgovoru predsedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netolerancije u hrvatskom društvu, ali je ocenila da je taj proces počeo mnogo pre formiranja aktuelne vlade desnog centra.

Kolinda Grabar Kitarović u opširnom pismu na šest stranica obrazlaže zašto smatra da je netolerancija porasla u vreme vlade levog centra premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije, posebno ističući njegovu izjavu u izbornoj noći "ili mi ili oni".

Navodi da na retorici i stvaranju ideoloških podela upravo istrajava bivši premijer i ističe da je njen program od početka "program zajedništva".

"Isto tako želim istaknuti neprihvatljivost bilo kojeg zaoštravanja javnoga diskursa od drugih aktera na političkoj sceni. U tom smislu, posebno smatram potpuno neprihvatljivim uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', koji šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske", napisala je Grabar Kitarović.

Iako navodi da osuđuje pretnje i govor mržnje prema više javnih osoba i organizacija civilnog društva, navela je da među njima ima "i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i u osnovi, negiraju stvarnost a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije".

"Kao hrvatska predsednica dužna sam da štitim dostojanstvo svih građana, svih manjina, ali verujem da ćete se složiti, i dostojanstvo hrvatskog naroda i vrednosti na kojima je stvorena hrvatska država", napisala je Kolinda Grabar Kitarović u odgovoru Pupovcu.

Navela je da su uvrede doživele i osobe koje su samo zato što su kao hrvatski branitelji ili pripadnici drukčije političke opcije izražavali svoje mišljenje, pa je kao primer navela da je nedavno u Rijeci prolaznik člana njene uže porodice pljunuo i dobacio mu "Ustašo".

"Onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu", naglasila je.

Iako je navela da podržava slobodu govora i umetničke slobode, uključujući i satiru, hrvatska predsednica je ocenila i da je nedeljnik Novosti, koje izdaje SNV, a finansira država, objavio "uvredljiv tekst" u kom se izruguje hrvatska himna i upitala "nisu li i to događaji koji i te kako stvaraju kontekst atmosfere netolerancije na koju opravdano upozoravate".

U pismu je ukazala i na to da "totalitarni manir" o kojem govori Pupovac kada navodi neke primere nesnošljivosti nije samo fašistički i upitala zašto se izbegava osuda komunizma, iako je on "ne manje od fašizma nastao i održavao se raznim oblicima zločina i kršenja ljudskih prava, i to decenijama".

Predsednica je napisala da želi da hrvatsko društvo na osnovu istinske snošljivosti, uvažavanja i otvorenosti prevlada podele koje ga opterećuju.

Pupovac je u pismu predsednici i premijeru upozorio na porast atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj. U pismu je napisao da doživljava niz napada na ulici, gde ga vređaju da je četnik.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 16. feb 2016, 09:23)
Đorđe [neregistrovani]

Hrvatska jeste članica EU...

... ali to ne znači da ima pravo da govori u ime zvaničnih iinstitucija Unije. Institucije Unije imaju pravo na samostalan stav i politiku, čak i ako se ta politika ne poklapa u potpunosti sa politikom zvaničnog Zagreba. Hrvatska država, kao članica, ima pravo da učestvuje u kolektivnom donošenju odluka na nivou institucija Unije i da bude konsultovana, ali to nikako ne znači da je zvanična politika Republike Hrvatske takođe i zvanična politika Evropske unije. Republika Hrvatska samo ima pravo da učestvuje u kreiranju politike Evropske unije, ali ne i da je diktira, niti da predstavlja njene institucije i govori u njihovo ime.

(nedelja, 14. feb 2016, 13:57)
M.D Oslo..anonymous [neregistrovani]

...

Kada Predstavnik jedne nacionalne manjine posalje zalbu Presednici da jedna od nacionalnih manjina u Hrvatskoj dozivljava pretnje onda draga Kolinda nemozes odgovor dati da i Hrvati imaju problema. Moje misljenje je da Kolinda na mnoga postavljena pitanja ima veliki problem da da Korektne odgovore kako pristaje jednom Politicaru na tako visokom nivou. Pitala sam se vise puta jeli ona ima slobodu govora u njenoj lipoj Hrvatskoj???

(subota, 13. feb 2016, 23:47)
Pacetinac kod Vukovara [neregistrovani]

Vrednosti na kojima je stvorena danasnja Hrvatska su ocigledno svodjenje Srba na manjinu u Hrvatskoj

"Као хрватска председница дужна сам да штитим достојанство свих грађана, свих мањина, али верујем да ћете се сложити, и достојанство хрватског народа и вредности на којима је створена хрватска држава",...Vreme je da se odgovori istinom :- stvaranje danasnje Republike Hrvatske zapocelo je prakticno uvozom zarazenog zita lemom u bivsoj Jugoslaviji, dakle ekonomskim ratom, unistavanjem javnih preduzeca po Hrvatskoj: Borovskog kombinata ...- zatim nastupa Hrvatski general Spegelj sa izdavanjem svojih naredbi koje ustasa Ostojic Zvonko nije ispunio i biva ubrzo ubijen od istih, - nastupa ulazak Ustaskih snaga na celu sa Tudjmanom - zapocinje gradjanski rat kojega vode Ustaske snage u Hrvatskoj, rezultat rata kako ga gdja Kitarovic naziva domovinski rat, jeste svodjenje Srpskog konstitutivnog naroda u Hrvatskoj na manjinu koja posle 25 godina ima isti problem kao i na pocetko hrvatskog domovinskog rata...Sve to znaju Hrvati i politicka elita Hrvatske, ali vesto primenjuju zamene teza....

(subota, 13. feb 2016, 20:06)
anonymous [neregistrovani]

Amortizovanje

"Ali i osuditi napade na hrvatski narod".Klasicno omeksavanje odgovornosti kao da hrvatski narod neko tamo napada. Koje licemerje?

(subota, 13. feb 2016, 19:29)
anonymous [neregistrovani]

a sada gdja. Kocijancic suti.....

o, da pa sada treba da podrzi svoju CRO clanicu u EU.....poljuljan moral I Pravda......

(subota, 13. feb 2016, 17:41)
anonymous [neregistrovani]

D

Plot twist: Nije bilo napada na Hrvate u Hrvatskoj - zato nema ni osuda jer nisu potrebne. Al to je skolska psihologija, jedan napadne drugog i da bi se stvar "sredila" obojica treba da budu krivi. To su elementi totalitarne drzave.

(subota, 13. feb 2016, 17:38)
anonymous [neregistrovani]

Odg na Srbi u Hrvatskoj

Kako to EU Šuti! Zar vi neznate jòš da je i Hrvatska EU članica!

(subota, 13. feb 2016, 16:47)
Braco [neregistrovani]

Srbi u Hrvatskoj

Desnica i njezini ekstremisti osjećaju se sigurnima, dok EU šuti. Žalosno, ali istinito. Ni predsjednica Republike, ni potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske nemaju pravo predbacivati Pupovcu. Oni sljede Tuđmanovu ideologiju.

(subota, 13. feb 2016, 16:32)
anonymous [neregistrovani]

zamajavanje i razvodnjavane

kakvo je ovo zamajavanje i razvodnjavanje. Pupovac se njoj obraca kao organu vllasti i trazi od nje zastitu kako za sebe ,tako i za Srbe u Hrvatskoj,a ona njemu prebacuje bivsu vlast ili da se slicno dogadja i clanovima njezine familije,ali sa drugim predznakom aludirajuci valjda da im to cine Srbi.Licemerju,lazima i dvostrukim merilima nema kraja..

(subota, 13. feb 2016, 16:30)
anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim recima :

Treba osuditi i one koji "vređaju" ustaše .