Читај ми!

Cerar: I Slovenija će ograničiti broj izbeglica

Premijer Slovenije Miro Cerar kaže da će Slovenija, u skladu sa namerom Austrije, ograničiti broj izbeglica i uskoro će uspostaviti istovetan sistem na svojoj granici sa Hrvatskom.

Cerar je, u razgovoru za agenciju Sta, rekao da Slovenija ne može pristati na to da se u državi najednom zaustavi veći broj izbeglica.

U dužem razgovoru slovenački premijer je naglasio da će "iduće nedelje za rešavanje migrantske krize biti ključne".

"Države severno od nas počinju razmišljati o tome da ograniče dotok migranata i to je jak razlog da stvari prihvatimo veoma ozbiljno", rekao je Cerar.

Dodao je da je "Slovenija dužna da štiti šengensku granicu i efikasno je kontroliše".

"Nećemo samo sedeti i gledati", naglasio je Cerar.

Prema njegovim rečima, potez Austrije znači da će i Slovenija morati da pojača kontrolu u narednim nedeljama i mesecima.

Međutim, ocenio je da Austrija neće morati da strogo ograničava broj izbeglica ako bude postignut sporazum o ograničenju priliva južno od Slovenije.

"To je svrha potrage za zajedničkim rešenjem: očuvati Šengen i uzdržati se od izazivanja ekonomske štete u odnosima između zemalja", rekao je Cerar.

Uoči sastanka šefova država i vlada EU koji će biti održan sledeće nedelje sa agendom fokusiranom na migrantsku krizu, izrazio je uverenje da je moguće da EU nastupi jedinstveno i preduzme korake u cilju uspešne kontrole spoljnih granica.

"To znači zaustavljanje ilegalne migracije, ali i dopuštanje da Evropa prihvati one kojima je zaista potrebna međunarodna zaštita", objasnio je slovenački premijer.

Govoreći o saradnji sa Hrvatskom, priznaje da je bila teška u ranim fazama migrantske krize, ali ističe da je saradnja poboljšana sada kada je nova hrvatska vlada stupila na dužnost.

Premijer je naglasio da se Slovenija nekoliko meseci suočava sa migrantskom krizom i da uprkos tome bezbednost u državi nije oslabila.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво