Dve Mesićeve pobede

Hrvatski portal Indeks objavio je danas stari govor Stjepana Mesića u kojem u hrvatske pobede ubraja i osnivanje Nezavisne Države Hrvatske.

Portal Indeks ponovo je danas objavio govor Stjepana Mesića u Australiji devedesetih godina. Reč je o spornom snimku u kome Mesić promoviše ustaštvo.

Snimak je prvi put objavljen u decembru 2006. godine kada je Mesić bio predsednik Hrvatske, a zbog objave snimka Indeks se našao pod udarom Pantovčaka.

"U Drugom svetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobedili i nemamo razloga da se nikom izvinjavamo. Ovo što skroz traže od Hrvata – Hajde idite kleknuti u Jasenovcu, kleknite ovde... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. aprila kad su nam Sile osovine priznale hrvatsku državu i pobedili smo jer smo se našli posle rata, opet s pobednicima, za pobedničkim stolom", govorio je Stjepan Mesić tokom boravka u Australiji.

Govor je izazvao niz negativnih komentara.

Političarka Vesna Škare Ožbolt nazvala je govor "bolesnim", Milorad Pupovac tražio je od Mesića da javno prizna kako je pogrešio. Bivši hrvatski premijer Ivica Račan tvrdio je da bi svaka osoba koja obavlja javnu funkciju, a koja bi se danas koristila ustaškom ideologijom, "apsolutno morala podneti ostavku", dok je u Mesićevom slučaju tražio da se prvo vidi kontekst.

Žarko Puhovski, koji je tada bio predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, od Mesića je tražio ostavku.

Indeksova objava Mesićevog govora izazvala je i reakcije susednih država, Mesićeva afera bila je tim veća jer se vezala uz suspenziju novinara Danka Družijanića i Gorana Rotima zbog emitovanja Indeksovog snimka govora u centralnom Dnevniku HTV-a.

Predsednik Mesić tada je, suočen sa oštrim reakcijama javnosti, bio prisiljen da se brani, a njegova reakcija i ponašanje mnogo su detaljniji i jasniji od jučerašnjeg obraćanja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Mesić je govorio da je reč o navodno autentičnom poluminutnom odlomku iz govora što ga je navodno održao početkom devedesetih godina.

"U tom vrlo kratkom navodno autentičnom zapisu ja iznosim stavove koji se mogu shvatiti kao proustaški u smislu da dolazak ustaša na vlast ocenjujem kao pobedu Hrvata i još sam rekao kako se Hrvati nikome ni za šta nemaju izvinjavati i u tom kontekstu sam spomenuo Jasenovac", govorio je Mesić.

Kaže da se ni uz najbolju volju nije mogao setiti šta je tada pričao.

"Drugo, ne isključujem mogućnost da sam u to vreme kad je Hrvatska bila suočena s agresivnim Miloševićovim velikosrpstvom ponesen i raspoloženjem kakvo je tada vladalo u hrvatskom vođstvu, a koje je na mnogo načina prikazano u tih 30 sekundi govora", kaže Mesić.

Govorio je tada da ne isključuje mogućnost da je u ono vreme, imajući na umu istorijski kontekst, zaista nešto tako i rekao.

"Onima koji su Hrvate u otporu velikosrpskoj politici i četništvu kao njenom osloncu nastojali da mobilišu na koketiranju s ustaštvom, upravo takvu politiku sam kasnije ne jednom javno osudio, poslednji put pre tri nedelje u Jasenovcu. I upravo u Jasenovcu ja sam bio taj koji je kao predsednik Republike javno izrazio žaljenje zbog zločina što ih je počinio ustaški režim zloupotrebljavajući hrvatsko ime", govorio je tada Mesić.

Govorio je da je reč o podmetanju.

Kaže da je antifašizam smatrao i smatra jednim od nezaobilaznih kamena temeljaca na kojima počiva savremena hrvatska država. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво