Читај ми!

Kurc: Austrija će najverovatnije zatvoriti granicu

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je Makedoniji da bude spremna da "potpuno zaustavi" priliv izbeglica duž svoje južne granice sa Grčkom, upozorivši da će najverovatnije Beč uraditi isto na svojim granicama narednih meseci.

Sebastijan Kurc je poručio tokom posete Skoplju da će u narednim mesecima broj izbeglica u Austriji najverovatnije dostići maksimum za tu zemlju.

"Austrija će morati da zaustavi migrante na svojoj granici", rekao je Sebastijan Kurc.

Takođe, Kurc je istakao da Makedonija "mora da bude spremna da u potpunosti zaustavi ulazak migranata na svojim granicama", preneo je Rojters.

Na pitanje da li EU razmatra mogućnost izbegličkih kampova u Makedoniji, on je rekao da se ne isključuje mogućnost za otvaranje prihvatnih centara za izbeglice koje ne mogu da stignu do zemalja EU, pa će tu morati privremeno da čekaju. 

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki rekao je da će Makedonija dozvoliti prolazak tačno onoliko izbeglica koliko će zemlje EU zvanično primiti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju, Nikola Poposki je istakao da će u tom cilju koordinirano raditi sve zemlje koje su zahvaćene izbegličkom krizom, a to je potvrdio i Sebastijan Kurc, ističući da je njegova poseta zemljama Zapadnog Balkana upravo zbog toga i organizovana.

Poposki je rekao i da Makedonija pozdravlja evropsku finansijsku pomoć, jer je do sada sav trošak za borbu sa izbegličkom krizom bio na račun makedonskih poreskih obveznika.

Makedonski i austrijski ministri spoljnih poslova su na susretu u Skoplju razgovarali i o političkoj krizi u Makedoniji i neophodnosti da budu obezbeđeni slobodni i demokratski izbori.

Kurc je najavio da će Austrija poslati posmatrače na makedonske parlamentarne izbore.

Poposki i Kurc su potpisali akcioni plan kojim se predviđa jačanje ekonomske saradnje Makedonije i Austrije i austrijska pomoć u obuci mladih diplomata i modernizaciji makedonske javne administracije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво