Читај ми!

Polemika u Saboru o Hasanbegoviću

U Hrvatskoj se ne stišava polemika oko kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U javnosti se pojavila arhivska fotografija na kojoj nosi kapu za koju navode da je ustaška, a optužuju ga i da je autor tekstova u kojima ih veliča. Opozicija je u Saboru zatražila njegovu smenu, a Hasanbegović tvrdi da je reč o najobičnijoj političkoj manipulaciji.

Hrvatski ministar kulture jutros je na posao došao sa srpskim NIN-om u rukama. Na pitanje od kada čita NIN, odgovorio je – od ranog detinjstva.

Njegovim likom, međutim, bavio se drugi nedeljnik. Časopis Novosti Srpskog nacionalnog veća objavio je fotografiju uz koju se navodi da je iz 1996. godine i da je na njoj Zlatko Hasanbegović sa ustaškom kapom na glavi.

Ministar kaže da je reč o podvali i poručuje da nikad nije bio zagovornik zločinačkog režima.

"Jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza, već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda", ističe Hasanbegović.

Nedeljnik Novosti otkriva i da je Hasanbegović pisao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska i to članke u kojima ustaše pominje kao heroje i mučenike. I ostali mediji su krenuli istim tragom i u arhivama pronašli sporni tekst sa potpisom Zlatka Hasanbegovića.

Pošto na konferenciji za medije ministar nije odgovarao na pitanja, sačekala su ga po izlasku iz zgrade.

Hrvatska opozicija oštro je reagovala, iz SDP-a podsećaju da su upozoravali Vladu da ne imenuje Hasanbegovića za ministra kulture.

"Pisati o ustaškom pokretu kao herojskom pokretu znači jedan istorijski revizionizam koji ne sme naći mesto u novoj hrvatskoj vladi", tvrdi Nenad Stazić iz SDP-a.

Međutim, jasni su i koalicioni partneri Domoljubne koalicije.

"Ono što Most očekuje od ministra jeste da jasno kaže da je uvereni antifašista i da se jasno ogradi od ustaškog režima", naglašava Robert Podolnjak.

Milorad Pupovac u Saboru je upozorio da su postale glasnije sve sporne vrednosti koje su se raspirivale pre izbora.

"Problem je u tome šta je ispod kape i je li to istrajno, dosledno biva zastupano?", kaže Milorad Pupovac.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju, Hasanbegović se našao u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava da je antifašizam floskula i da je rat iz devedesetih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво