SIPA pretresa objekte širom BiH, uhapšen vlasnik "Pavlović banke"

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Hercegovine uhapsili su Slobodana Pavlovića, vlasnika bijeljinske "Pavlović banke".

Slobodan Pavlović, vlasnik "Pavlović banke" uhapšen je na putu iz Trebinja za Bijeljinu i biće prevezen u Tužilaštvo BiH u Sarajevu gde će biti saslušan, javlja SIPA, prenosi TV N1.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je Pavlović uhapšen između Stoca i Mostara, gde je lociran nakon što je prethodno pobegao iz Bijeljine u Hercegovinu kako bi izbegao hapšenje.

Osim Pavlovića, u Bijeljini su uhapšeni Pero Lazić, bivši direktor Pavlović banke, kao i Ljiljana Galić, nekadašnji referent za obrade kredita u toj banci.

Svi su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u vezi sa dodelom kredita predsedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

Slučaj "Pavlović banka" pokrenut je pre nekoliko meseci nakon što je Srpska demokratska stranka (SDS) podnela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv aktuelnog predsednika RS Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, vlasnika te banke i još nekoliko službenika banke zbog malverzacija oko dodele kredita kojim je Dodik pokušao da pokrije poreklo novca za kupovunu vile u Beogradu.

Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer, je preko "Pavlović banke" prebacio u maju 2007. godine 750.000 evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od "Pavlović banke" kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije - 27. juna 2008. godine, kada je on odobren.

Sve dokumente u vezi sa ovim transakcijama objavio je SDS na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Iz te dokumentacije vidljivo je da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici "Pavlović banke".

Tokom istrage u ovom slučaju salušani su službenici "Pavlović banke", a u dva navrata i vlasnik banke Slobodan Pavlović.

Dodik je u nekoliko navrata tvrdio da u celom slučaju nema ništa sporno i da je potpuno regularno dobio kredit od te banke.

Dodik je vilu na Dedinju izdao pod zakup i to 31.januara 2008. godine.

SDS je u svojoj krivičnoj prijavi zatražio od pravosudnih organa da istraže da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, IRB RS dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi "Akva siti", za izgradnju vodenog parka.

Istovremeno, pripadnici SIPE su ušli u Agenciju za bankarstvo RS kako bi preuzeli dokumentaciju o poslovanju Bobar banke.

Ova akcija sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH, u sklopu istrage oko malverzacija sa "Bobar" bankom, u kojima je država oštećena za 300 miliona KM (više od 150 miliona evra).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи