Hasanbegović: Fotografija u "Novostima" još jedna provokacija

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović tvrdi da objavljivanje fotografije u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog veća, uz koju je navedeno da je Hasanbegović snimljen kako pozira sa ustaškom kapom, predstavlja "insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala" kojima je cilj da se on diskredituje.

Hasanbegović je, na molbu agencije Hina da prokomentariše fotografiju i tekst pod naslovom "Točka na U", rekao da je reč o "podvali" koja je vidljiva.

"Fotografija objavljena u nedeljniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odore", navodi ministar.

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me žele ljudski i moralno diskreditovati, ali i politički likvidirati", piše u Hasanbegovićevom odgovoru.

Kako kaže, reč je o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

"Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem", poručuje Hasanbegović.

Uz objavu fotografije Novosti navode da se Hasanbegović fotografisao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić je Hini, upitan da prokomentariše izjavu ministra Hasanbegovića, rekao da se uvidom u časopis Nezavisna Država Hrvatska u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može proveriti je li neko naknadno intervenisao na fotografiji.

"U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procenite jesmo li intervenisali", rekao je Đikić.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali kaže da je objavljena u časopisu 1996. godine, ističući da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

"Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustaška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigde ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška", rekao je Đikić.

Kako je najavio, Novosti će vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 02:22)
anonymous [neregistrovani]

Hssanbegovic je iskren, jedini...

...od svih politicara u Hrvatskoj, koji govori istinu, koja je svima poznata I nije rekao nista - Novo!

(sreda, 10. feb 2016, 23:03)
anonymous Lala [neregistrovani]

E,svasta

kapa je ustaška ali će gospon ministar sigurno reči kapa jeste ustaška al pod kapom " nije ustasa".