Hasanbegović za smenu spreman

Hrvatski ministar Zlatko Hasanbegović slikao se 1996. godine sa ustaškom kapom, objavio je nedeljnik srpske zajednice u Hrvatskoj "Novosti".

Ova fotografija je objavljena, pišu Novosti, 1996. godine u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji se u to vreme prodavao na kioscima.

Kako prenosi index.hr, Hasanbegović je u listu posvećenom "pridržavanju nauci i delu Ante Pavelića" i negiranju zločina NDH tokom 1996. godine napisao najmanje dva teksta. 

Hasanbegović (na slici gore levo), čiju je smenu u međuvremenu tražio i Centar "Simon Vizental", pisao  je tekstove o ujedinjenju "domovine od Mure, Drave i Drine pa do Jadranskog mora".

U devetesetima je, kako pišu Novosti, Hasanbegović u listu "Nezavisna Država Hrvatska" nedvosmisleno veličao ustaški pokret i slikao se sa ličnostima kao što su Mladen Švarc, Velimir Bujanec i zet Ante Pavelića Srećko Pšeničnik. Navedeni list NDH uređivao je tih godina upravo Pšeničnik, koji je bio i predsednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP).

Aktuelni hrvatski ministar kulture Hasanbegović je kao saradnik u impresumu lista NDH naveden od aprila do novembra 1996, ali se kao autor pojavljuje već od februara i prvog broja.

Ranije danas, novi hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je da je Hasanbegović "antifašista".

"Ja i Hasanbegović smo često komunicirali, ovi komentari su izvan konteksta. On je ubeđeni antifašista i istoričar, mislim da će biti sjajan ministar", rekao je Orešković.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 07:26)
anonymous [neregistrovani]

reakcija

mislim da je svima jasno kakava bi bila reakcija hrvatskih politicara da se neko iz nase Vlade slikao sa kokardom ( mada se kokarda ne moze izjednacavati sa zloglasnim U ) ! Da li sam ja propustio da vidim reakciju nasih zvanicnika na govore mrznje iz nove hr. vlasti?

(sreda, 10. feb 2016, 23:18)
anonymous [neregistrovani]

Cvjet hrvatskog naroda

Koga je poglavnik 1941. nazvao tako? Pa valjda mu je Hasanbegovic hteo da uzvrati adekvatno-za dom spremni.

(sreda, 10. feb 2016, 22:50)
anonymous Lala [neregistrovani]

"Dobar antifasista"

Vidi mu se na čelu .

(sreda, 10. feb 2016, 22:28)
anonymous [neregistrovani]

Gospodin Hasanbegovic ne zna istoriju

To sto trazi bila je nekada Austrougarska i da ne bese Srbije i prvog svetskog rata i da moj Ded ne poginu Hrvatska nikada nebi ni postojala.

(sreda, 10. feb 2016, 22:13)
Воронцов [neregistrovani]

То није никакво изненађење.

То је сасвим очекивано понашање.

(sreda, 10. feb 2016, 21:36)
Лучо Русофил [neregistrovani]

Ко ће да га смени

Они на улицама и спортским теренима који певају за дом спремни неће сигурно.

(sreda, 10. feb 2016, 21:05)
anonymous [neregistrovani]

cini mi se

da  je Hrvatska ostala zarobljena u proslosti

(sreda, 10. feb 2016, 20:44)
anonymous [neregistrovani]

Pa kako deca uce istoriju nije ni cudo

@Iskreni ...nikad

Zato sto postoje takvi "strucnjaci" poput Vas koji pisu takve bajke od cetnickom oslobadjanju, o rehabilitaciji Mihajlovica, Nedica i inih.... tako postoje i u Hrvatskoj isti takvi proizvoljni tumaci iztorije, izvrtaci dogadjaja, verovaci u pamflete i slicne mastarije. Cetnici su 1943. oslobodili Crnu Goru od koga? Znaci u Crnog Gori od kapitulacije Italije i njenog povlacenja do 9. maja 1945. nije bilo nijedne druge vojske osim cetnika? Eto koliko su cetnici nekoga oslobodili. Majko moja, sta se sve nece procitati!

(sreda, 10. feb 2016, 18:57)
anonymous [neregistrovani]

re: cirkus

A gdje pise da je smijenjen? Naprotiv, premijer ga hvali, a i vladajuca koalicija. Ni onaj prvi nije smijenjen zbog ustastva.

(sreda, 10. feb 2016, 18:44)
anonymous [neregistrovani]

Iskreni ...nikad

Oni me ne interesuju , jer ce sve to " biti" srpsko-cetnicka laz.
Inace ako cemo iskreno i pravo, (Hrvati to nikad nece priznati) , Ustase su cinile stravicne zlocine II Rat-Jasenovac, kao tokom zadnjeg, dok su cetnici postojali samo u II ratu i izmedju ostalog SAMI oslobodili nasu bratsku Crnu Goru 1943.