Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.

Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa povratka imovine i arhivske građe, povrata kulturnog blaga i rešavanja pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenela je agencija Hina.

Predsednik Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.

Takođe je naglasio da Hrvatska ne prihvata srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.

Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vreme izaziva spor između Zagreba i Beograda.

Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promenu tog zakona.

"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasadorka Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво