Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rešavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.

Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa povratka imovine i arhivske građe, povrata kulturnog blaga i rešavanja pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenela je agencija Hina.

Predsednik Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.

Takođe je naglasio da Hrvatska ne prihvata srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.

Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vreme izaziva spor između Zagreba i Beograda.

Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promenu tog zakona.

"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasadorka Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 14:10)
anonymous [neregistrovani]

@Gospodine Rajner

Ne znam kako Srbi nemaju prava u Hrvatskoj kad ih imaju.
Ocito da nisi informiran.

(utorak, 09. feb 2016, 18:33)
anonymous [neregistrovani]

Prava

Daj te im ista prava kao sto su oni nama dali !

(utorak, 09. feb 2016, 18:21)
Braco [neregistrovani]

Odnosi Srbije i Hrvatske

Obje strane moraju se uvažavati!

(utorak, 09. feb 2016, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Rajner!

Dajte Srbima u Hrvatskoj prava kao sto imaju prava Hrvati u Srbij bice super za obe strane garant!