Читај ми!

Novi migrantski režim u regionu?

Austrijski ministar Sebastijan Kurc najavio je da će njegova zemlja znatno smanjiti prijem izbeglica u odnosu na prošlu godinu, a Hrvatska je saopštila da u zemljama regiona stupa na snagu novi režim prevoza i smeštaja migranata. Srpski premijer za sveobuhvatno evropsko rešenje za migrantsku krizu. Detalji "novog migrantskog režima" zasad nisu poznati.

Sebastijan Kurc je u Beogradu izjavio da je Austrija svesna da njeno ograničenje prijema migranata može imati posledice po zemlje duž balkanske rute.

Detalji "novog migrantskog režima" zasad nisu poznati, a jasno je da je reč o parcijalnim rešenjima u odsustvu "sveobuhvatnog evropskog rešenja", koje još od prošle godine, od prvog talasa izbeglica iz Sirije i još nekih zemalja, postoji samo kao termin.

Austrijski ministar je podsetio da je njegova zemlja prošle godine primila 90.000 tražilaca azila.

"Ove godine ne možemo da primimo toliki broj i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica", rekao je Kurc i dodao da će ta brojka biti oko 37.000.

"Svesni smo da ta odluka može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji, da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanjenja talasa izbeglica", podvukao je Kurc.

Prema njegovim rečima, moraju se preduzimati nacionalne mere, jer smo na to prinuđeni.

Iz Zagreba je gotovo istovremeno stigla vest da se zatvara izbeglički kamp u Slavonskom Brodu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da na snagu stupa novi režim prevoza, prihvata i informisanja izbeglica kroz zemlje regiona, a na osnovu dogovora vlada tih država.

Ista sudbina će zadesiti i kampove u Srbiji i Sloveniji, tvrdi Orepić.

On navodi da se izbeglice ubuduće ni trenutka neće zadržavati na teritoriji Hrvatske, već da će vozovima biti prevožene do odredišta.

Takav način prevoza je dogovor vlada Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, kažže hrvatski ministar.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija učestvovati u reššavanju migrantske krize, ali ne na šštetu svoje ekonomije.

Premijer Vučić je istakao da bi voleo da se nađe sveobuhvatno evropsko rešenje za migrantsku krizu, ali da se plašši da ga nećemo videti u skorije vreme.

On je istakao da Srbija neće podizati zidove, ali da će umeti da zaštiti svoju granicu i istakao da postoje linije preko kojih neće preći, odnosno da neće dozvoliti da Srbija bude ekonomski ugrožena zbog migranata.

"Postoje granice do kojih Srbija može da ide, ali i granice preko kojih Srbija ne može dozvoliti da se ide jer bi onemogućile dalji ekonomski razvoj", rekao je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи