Protesti u BiH zbog zabrane hidžaba u javnim ustanovama

Širom BiH su, povodom Svetskog dana hidžaba, održane mirne protestne šetnje zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog saveta da zabrani nošenje verskih obeležja u pravosudnim institucijama.

"Moj hidžab - moj ponos", "Moj hidžab - moje pravo", "Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta", samo su neke od poruka ispisanih na transparentima koje su nosile žene tokom protestne šetnje u Mostaru.

Kako su navele, one na taj način iznose svoj stav o odluci kojom se zabranjuje nošenje hidžaba (marame) u javnim ustanovama i institucijama.

Direktorka Udruženja "Žene BiH" Azra Hasanbegović, iako ne nosi hidžab, podržala je proteste žena u njihovoj nameri da im se ne ukida pravo da nose marame.

"To je njihovo osnovno ljudsko pravo da se nose i oblače onako kako žele. To da im se zabrani nositi hidžab je apsurd, jer to nije versko obeležje. Verska obeležja su u mnogim kancelarijama i njih treba ukinuti", navela je Hasanbegovićeva.

Poslanica u Parlamentu Federacije BiH Selma Jakupović na protestnu šetnju je došla iz, kako je navela, revolta zbog raznih zabrana, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja.

"Ja sam za to da se ukinu verska obeležja u javnim institucijama, to je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja", istakla je Jakupovićeva.

U organizaciji Asocijacije mladih u saradnji sa Asocijacijom žena Medžlisa Islamske zajednice mirne šetnje za hidžab održane su i u Goraždu i Tuzli, javili su sarajevski mediji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 11:48)
Војо-Превара [neregistrovani]

Na prvi pogled

Da li je to sad moderno da, čim izađem na ulicu, cijeli svijet mora da zna kojoj vjeri pripadam? Da li smo zaboravili da budemo umjereni u svemu? Vjeruj, vjeruj, ali ne pretjeruj!

(ponedeljak, 01. feb 2016, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

Ab Iove Principium

Krenimo od početka. Ne radi se ovde o maramama, haljinama ili cipelama, već prvenstveno o krizi identita. Religija je loš surogat za nacionalnu pripadnost i kulturološko nasleđe.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 21:45)
anonymous [neregistrovani]

hidzab

Otkad hidzab nema veze sa religijom? Pa da nema veze sa religijom ne bi se ni zvao hidzab.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 21:07)
dragan [neregistrovani]

Nista protiv!

Cinjenica je da se do prije rata nisu isticala vjerska obiljezja.Komunizam je bio iznad vjere,pogotovo kod nas Srba.Ni muslimani,bar oni mladji,nisu toliko drzali do vjerskih obicaja sto se ne moze reci i za Hrvate koji su nedeljom redovno punili crkve.Govorim to o svom gradu,Derventi,u kome sam odrastao.Sjecam se nekih nedelja kad smo pop i ja bili sami u crkvi.Poslije je doslo vrijeme kad se sve preokrenulo.Mnogi koji skoro da nikada i nisu bili u crkvi ili dzamiji trcali su u prve redove.Dobro je sto se narod vraca Bogu i iz tog razloga mi uopste ne smeta sto ove zene nose marame.Ono sto mi treba da radimo je da ucimo svoju djecu da poste,da se ispovijedaju i da se pricescuju i da vjeruju u Casni krst i Svetosavlje.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 20:28)
anonymous [neregistrovani]

Sekularna drzava

Bosna i Hercefovina je, Bogu hvala, sekularna drzava.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 19:25)
anonymous [neregistrovani]

Hidzab

Pre rata nisu ni znale sta je hidzab.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

Fatima i fanatizam

Ovakve verske zatucanosti nije bilo u Jugoslaviji, znači da je sve to nametnuto sa strane, tokom ovih 20-tak godina, a to nije dobro. Fanatizam je opasan i lako prerasta u terorizam.