Odbačene optužbe protiv makedonskih tužilaca

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora odbacilo je optužbe na osnovu kojih je deo njihovih tužilaca uticao na svedoke i u obavljanju dužnosti maltretirao lica, preneli su makedonski mediji.

Portparolka Specijalnog tušilaštva Lenče Ristovska rekla je da najpre treba istražiti da li ima dokaza za to i da li je reč o lažnom prijavljivanju.

Ristovska je to rekla za makedonski portal Nova nakon što Skopsko Javno tužilaštvo u subotu podnelo krivičnu prijavu protiv troje tužilaca Specijalnog tužilaštva na čelu sa tužiocem Katicom Janevom i protiv nekoliko nepoznatih lica za krivično delo zlostavljanje prilikom obavljanja službene dužnosti.

Druga krivična prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv policajca za nezakonito uticanje na svedoke, objavila je makedonska televizija Telma.

Krivične prijave su predate tužiocima koji posle istrage treba da odluče da li će ove slučajeve procesuirati.

Kako je rečeno u tužilaštvu, prijavu je protiv tužilaca podnelo privatno lice.

"U potpunosti odbacujemo optužbe u kojima se pokušava narušavanje ugleda specijalnog tužioca", rekla je Ristovska.

Makedonska televizija u subotu je još objavila, pozivajući se na nezvanične izvore, da su podnosioca prijave maltretirala nepoznata lica, koja su mu se predstavila kao istražitelji Specijalnog tužilaštva i koja su mu pretila.

Pre četiri dana, tim tužilaca Katice Janeve se smanjio za dva tužioca pošto su Lejla Kadriu i Marija Đorevska bile vraćene u matična tužilaštva.

Janeva je tvrdila da je dovoljno 10 tužilaca i da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka tužilaca u osnovnim tužilaštvima.

Janeva u ponedeljak pred Savetom tužilaca treba da podnese izveštaj o radu, a očekuje se da će među pitanjima koja će joj biti postavljena biti i kada je primila, kako je skladištila i da li je prebrojavala i sortirala materijale iz prisluškivanih razgovora koje joj je predao lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev.

Kada su 2015. emitovani prisluškivani razgovori došlo je do pogoršanja političke krize, koja je počela godinu dana ranije, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora za koje je tvrdio da su lažirani, odbio da uđe u parlament.

Prema političkom dogovoru koji su u julu 2015. potpisali lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, prevremeni izbori u Makedoniji trebalo bi da budu održani 24. aprila, a pre toga je potrebno ispuniti odgovarajuće uslove kako bi oni bili fer i demokratski.

Dogovor iz Pržina predviđa i razrešenje afere prisluškivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара